POMODORO TEHNIKA – Sve što vam treba da prestanete probijati rokove i postanete učinkoviti

Autor:

Pixabay

Jeste li gazda svog vremena ili vas ono pretekne kad god mu se ukaže prilika? Probijate rokove, odgađate sve što se odgoditi da, iako ne želite tako funkcionirati? U školi i/ili na fakultetu ste bili kampanjac, a i danas ste stalno u “strci”?

Ako se prepoznajete u ovim rečenicama, imamo nešto što će vam pomoći da konačno “upregnete kazaljke” da rade za vas.

Kasnih ’80-ih student Francesco Cirillo tražio je način kako da si olakša učenje i učini ga zabavnijim i produktivnijim, a rješenje je pronašao u kuhinjskom tajmeru.

S obzirom na to da je kuhinjsko pomagalo koje je koristio domišljati student bilo u obliku rajčice, metoda učinkovitosti koja će postati svjetski poznata, nazvana je Pomodoro tehnika ili metoda.

Cirillo je vrijeme učenja podijelio u intervale od 25 minuta, a ti su intervali kasnije nazvani pomodori.

Kako funkcionira Pomodoro tehnika?

Jednostavno rečeno, ova tehnika traži od vas da radite x vremena, napravite pauzu koja je upola ili još kraća od vremena provedenog u radu te se nakon nje vratite poslu. Prema Cirillu 25 minuta je savršena mjera vremena koje bismo trebali provesti radeći, nakon čega bi trebalo uzeti pauzu od pet ili deset minuta.

Za vrijeme pauze ustanite sa stolca, protegnite se ili napravite pokoji čučanj, trbušnjak, popijte vode, osvježite se, otiđite na toalet.

Četiri pomodora čine set, a nakon svakog seta trebalo bi uzeti dužu pauzu, od 20 do 30 minuta i onda sve iz početka dok ne obavite posao koji imate.

Smisao ove tehnike je da ste potpuno koncentrirani tih 25 minuta. Ne provjeravajte poruke na mobitelu, ne skrolajte po društvenim mrežama (čak ni u kratkim pauzama između pomodora), ne razgovarajte s kolegama, osim ako vam to nije u opisu posla koji radite. Razgovore ostavite za veće pauze između setova.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Poplife.ph (@poplife.ph)

Pomodoro tehnika – stvorena za današnje vrijeme

Cilj Pomodoro tehnike je svesti na minimum distrakcije te povećati koncentraciju, a time i učinkovitost.

“U indijskoj filozofiji vrijeme nije samo linearni slijed, već dinamičan ples trenutaka. Pomodoro tehnika nas poziva da se bavimo vremenom kao plesnim partnerom, poštujući njegov ritam i tempo”, kaže za portal The New Indian Express Mythili Rao, učiteljica joge i klasičnog ples.

Pomodoro tehnika vrlo je korisna u današnje vrijeme kada nam je svakodnevica, “zahvaljujući” društvenim mrežama, internetu i razvoju digitalne tehnologije, prepuna distrakcija. Pomaže nam isključiti se na kratko i koncentrirati se na ono bitno te što je najvažnije, odraditi zadatke.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.