Ne morate se skroz isključiti: 3 koraka digitalnog detoksa bez radikalnih poteza

Autor:

Pixabay

Odrasla osoba u prosijeku provede minimalno dva sata skrolajući po društvenim mrežama. Pametni telefoni postali su sveprisutni, nosimo ih svugdje sa sobom. Pokušajte u jednome danu izbrojati koliko puta uzmete mobitel u ruke kako biste pogledali Facebook, Instagram ili Tik Tok.

Je li vam to radnja koju činite automatski – dok primjerice, čekate autobus ili tramvaj, dok stojite u redu za blagajnu ili dok hodate ulicom bez ikakvog razloga virnete na društvene mreže, ne pazeći pritom na promet. Ili, pak, dok navečer gledate film ili pričate s ukućanima? Internet i društvene mreže sami po sebi nisu loši, no treba ih znati konzumirati kako o njima ne bismo postali ovisni.

To pak podrazumijeva svojevrsni digitalni detoks. Ne samo da će vam pomoći držati pod kontrolom sva čuda digitalne ere, već će vam razbistriti misli, pojačati koncentraciju i vratiti vas u organski svijet – onaj kojem prvenstveno pripadamo. Među ljude. U nastavku vam donosimo tri koraka digitalnog detoksa koja bi svatko od nas trebao provesti s vremena na vrijeme.

Osvijestite odnos prema gadgetu

Dobro razmislite o tome zbog čega posežete za smartphoneom. Ljudi obično traže “utočište” u svojim telefonima kako bi izbjegli neugodne osjećaje poput dosade.

Važno je upamtiti da problemi kreće od nas, a ne iz Silicijske doline. Nisu krivi oni koji proizvode online sadržaj i gadgete, već smo mi sami sebi krivi što provodimo previše vremena na internetu. Kada postanemo svjesni ove činjenice, možemo nešto i učiniti.

Prvi korak je prepoznati neugodne emocije koje nas “tjeraju” da posegnemo za smartphoneom. Drugi je “stati na loptu”, odnosno oduprijeti se porivu da kliknemo na ikonice spomenutih aplikacija na zaslonu te prebacimo fokus na nešto s ove strane ekrana, u stvarnome svijetu.

Postavite realne ciljeve

Najteže je ustrajati u nečemu, ako su odricanja koja pritom moramo činiti prevelika za naš karakter. Ako niste jedna od onih osoba kod koje djeluju radikalni rezovi, primijenite umjereniji pristup. Nemojte smartphone zaključati u sef hotelske sobe, kako je to učinila jedna moja prijateljica kod koje radikalni rezovi djeluju.

Osim toga, mnogima su računala i smartphonei alati za rad pa je jednostavno nemoguće odreći ih se. Umjesto toga, ograničite si slobodno vrijeme provedeno pred ekranom. Ne nosite mobitel sa sobom u kupaonicu, ne gledajte u njega dok jedete, ne uzimajte ga u ruke čim se probudite i ne idite s njime u postelju.

Old school

Aplikacije su dizajnirane da nam ukradu pozornost, potičući nas da izgubimo pojam o minutama koje prolaze”, objašnjava za portal Everyday Health psihologinja Jennifer Kelman. Ukoliko imate problema s koncentracijom i fokusom, bilo bi jako korisno s vremena na vrijeme otići korak unatrag i vratiti se metodama organizacije, komunikacije i zabave, kakve smo nekada imali.

Koristite papir i olovku, mobilni telefon koji ima samo opcije poziva i sms-a, sat kojemu je jedina funkcija pokazivati nam vrijeme. Na ovaj način smanjit ćete uvelike mogućnost iskušenja i maknuti od sebe brojne distrakcije.

Kako biste proveli digitalni detoks, ali i razvili zdrav odnos prema tehnologiji, bitno je napraviti plan i odrediti granice. Odredite vrijeme u kojem ćete konzumirati društvene mreže, odredite i prostor u kojem ćete to činiti, odnosno onaj u kojem je zabranjeno koristiti smartphone i gadgete – primjerice spavaća soba. Također, bitno je, kao što smo na početku spomenuli, definirati okidače, odnosno prepoznati u sebi emocije zbog kojih imate potrebu uzeti u ruke mobitel i skrolati do besvijesti po društvenim mrežama.

Tek tada moći ćete preuzeti kontrolu nad svojim vremenom i gomilom informacija kojima ste izloženi. Dobro pazimo hoćemo li automobil “natankati” dizelom ili benzinom, no ni malo ne pazimo čime ćemo napuniti glavu, zar ne?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.