Za Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta polusestra Anne Frank, Eva Schloss (86) objavila je esej u kojem je republikanskog kandidata za američkog predsjednika Donalda Trumpa usporedila s nacističkim vođom Adolfom Hitlerom.

Eva i Anna bile su velike prijateljice u Amsterdamu, nakon što su njihove obitelji pobjegle iz nacističke Njemačke. Njena majka Fritzi nakon Drugog svjetskog rata udala se za ova Anne Frank, Otta. Eva je preživjela Auschwitz, dok su Anna i njena majka umrle u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen.

“Postane li Donald Trump sljedeći američki predsjednik, to će biti potpuna katastrofa. Mislim da se ponaša kao novi Hitler”, rekla je u srijedu za Newsweek.

Schloss, koja trenutno živi u Londonu, također je kritizirala američku i zapadne vlade zbog stanja u Siriji, te usporedila izbjeglice sa ‘onim što su oni prolazili’ u Europi pod kontrolom nacista. “Sjećam se kako su ljudi bili uznemireni podizanjem Berlinskog zida. A sada svi grade zidove kako bi zadržali ljude izvan njih. To je apsurdno”, dodala je.

Donalda Trumpa već su i ranije uspoređivali s Hitlerom – i to njegovi politički protivnici u Americi, te kritičari diljem svijeta.

Komentiraj