Poljski parlament bit će suspendiran do izbora u listopadu

Poljski parlament će se suspendirati na kraju sjednice u srijedu, a ponovno će zasjedati odmah nakon izbora koji se održavaju 13. listopada, rekla je predsjednica parlamenta Elzbieta Witek zbog čega oporba optužuje desnu vladu da potajno žele progurati dodatne zakone.

Zasjedanje aktualnog parlamentarnog saziva trebalo je završiti u petak. No, odobravanjem prijedloga da se samo suspendira, a ne prekine trenutačno zasjedanje, vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) osigurava da odlazeći parlament, u kojemu ima većinu, ponovo kratko zasjeda nakon izbora prije nego što novoizabrani zastupnici zauzmu svoja mjesta.

Oporba strahuje da će PiS koji zajedno s dijelom Europske unije optužuju za narušavanje vladavine prava, iskoristiti malen prostor nakon izbora da proguraju dodatne zakone.

PiS koji nastoji osigurati pobjedu na izborima odbacuje takve namjere.

“Na rasporedu je jednodnevna sjednica nakon koje najavljujemo stanku i nastavljamo zasjedanje 15. ili 16. listopada. Ništa neuobičajeno”, rekla je predsjednica donjeg doma parlamenta i zastupnica PiS-a, Elzbieta Witek.

Navela je da PiS neće uvrstiti nove zakone na parlamentarnom zasjedanju 15. ili 16. listopada te da će ranija suspenzija parlamenta omogućiti zastupnicima da se posvete izbornoj kampanji.

Oporba tvrdi da je takva pauza bez presedana u povijesti parlamenta u Poljskoj.

“To znači da PiS ima tajni plan. Ili ne vjeruje da će ostvariti dobre izborne rezultate pa žele igrati na sigurno ili žele pripremiti neki zakon koji ne bi bio prihvaćen u normalnim uvjetima”, rekla je Malgorzata Kidawa-Blonska iz najveće oporbene skupine Građanske platforme za privatni radio TOK FM.

Drugi zastupnici smatraju da PiS skriva loše gospodarske vijesti od birača i da bi mogao izmijeniti svoj proračunski plan nakon izbora, a prije nego što novi parlament započne s radom.

Koalicija predvođena PiS-om osvaja 42.4 posto podrške birača, a glavni oporbeni protivnik, proeuropska Građanska platforma 22.7 posto, pokazuju rezultate ankete IBRiS-a provedene od 6. do 7. rujna.

Komentiraj