Poljska namjerava kupiti francuski ljetnikovac Marie Sklodowske-Curie

Screenshot YouTube

Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.

“To mjesto je dio poljske povijesti”, ustvrdio je poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Zamisao o kupnji pojavila se nakon što je ljetnikovac stavljen na prodaju po početnoj cijeni od 790.000 eura. Po pisanju Le Parisiena, imanju će biti potrebna obnova u vrijednosti od najmanje 200.000 eura. Marie Sklodowska-Curie i njezin suprug Pierre koristili su se imanjem kao ljetnom kućom između 1904. i 1906. godine, ali Marie je od toga odustala nedugo nakon što je Pierre poginuo u prometnoj nesreći.

Ako poljska vlada kupi kuću, služit će kao muzej znanstvenih postignuća Sklodowske-Curie i njezinih sunarodnjaka, kazao je glasnogovornik poljske vlade.

Maria Sklodowska rođena je 1867. u Varšavi. Godine 1891. počela je studirati na pariškoj Sorboni i kasnije postala naturalizirana francuska državljanka.

Prva je žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, 1903. za fiziku, zajedno sa suprugom i Henrijem Becquerelom za pionirski rad na području radioaktivnosti. Osam godina kasnije osvojila je Nobela i za kemiju, za otkriće dvaju elemenata – radija i polonija.

Komentiraj