Poljska i Slovačka bilježe rekordan broj novozaraženih koronavirusom

 

Poljska i Slovačka zabilježile su u petak rekordan broj novozaraženih koronavirusom, objavile su njihove vlasti.

Poljska je u petak prijavila 903 nova slučaja koronavirusa, objavilo je na Twitteru ministarstvo zdravstva te zemlje, što je najveći porast broja zaraženih na dnevnoj razini u Poljskoj otkako je počela pandemija.

Dosad najveći broj oboljelih zabilježen je samo nekoliko dana pošto je ministar zdravstva Lukasz Shumovsky podnio ostavku i u vrijeme kada se Poljska priprema za novu školsku godinu koja počinje 1. rujna.

Dosad je u Poljskoj koja ima 38 milijuna stanovnika registrirano 60.281 slučaj koronavirusa i 1.938 umrlih od posljedica virusa.

Prema podacima ministarstva zdravstva, najveći porast broja zaraženih zabilježen je na jugu zemlje, uključujući u rudarskoj regiji Šleziji, koja je teško pogođena krizom covida-19 pošto je obolio veliki broj rudara, a rudarske operacije prekinute.

Takođe je zabilježen veći porast u srednjoj i u sjevernoj Poljskoj.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da su žarišta sve raspršenija i da ih je većina nastala zbog okupljanja kao što su vjenčanja, radna mjesta na kojima su gužve i organizirane proslave praznika.

Poljska je u četvrtak dobila nove ministre vanjskih poslova i zdravstva pošto su njihovi prethodnici podnijeli ostavke.

Kako je priopćio premijer Mateusz Morawiecki, za novog šefa diplomacije imenovan je Zbigniew Rau, a Adam Niedzielski, ekonomist i ravnatelj nacionalnog zdravstvenog zavoda, novi je ministar zdravstva.

Slovačka je pak prijavila 123 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je najveći broj od ožujka kada je pandemija zahvatila tu zemlju, pokazuju u petak podaci ministarstva zdravstva.

Ovo je ujedno treći put da zemlja bilježi više od 100 novooboljelih u jednom danu.

Slovačka, zemlja s 5,5 milijuna stanovnika, imala je u usporedbi s drugim europskim zemljama veoma mali broj zaraženih. Po službenim podacima, dosad je zaraženo 3.225 ljudi, od kojih je 2.045 ozdravilo a 33 umrlo.

Komentiraj