FaH

POLEMIKE S EUROPSKOM KOMISIJOM Renzi: ‘Vrijeme diktata je prošlo’

Talijanski premijer Matteo Renzi u utorak je oštricu kritike ponovo uperio prema “diktatu” Bruxellesa, u prigodi još jedne polemike s Europskom komisijom, prije referenduma koji će biti presudan za njegovu političku budućnost.

“Vrijeme diktata je prošlo”, rekao je Renzi na skupu u Alessandriji, prije ustavnog referenduma 4. prosinca.

Dan prije, predsjednik EK-a Jean-Claude Juncker je na stalne kritike talijanskog premijera na “funkcioniranje Bruxellesa” uzvratio kratko: “Baš me briga!”

Renzi već nekoliko dana, usred kampanje za ovaj sporni referendum, neprestano kritizira europske institucije.

U utorak je opetovao spremnost da iz Pakta stabilnosti koji treba jamčiti proračunsku stegu u eurozoni, izuzme troškove za izgradnju škola. “Sve što služi za izgradnju škola dolazi ispred bruxelleskih službenika”, istaknuo je.

Odmah zatim je ponovo napao istočnoeuropske zemlje, potvrdivši da će uložiti veto na europski proračun ako potonje ne budu solidarnije s Italijom koja je na udaru rekordnog vala migranata. “Ili promjena imigracijske politike, ili više nećemo biti štedna kasica za zemlje istočne Europe”, upozorio je.

Gotovo 164.000 migranata iskrcalo se u Italiju od početka godine, što je 15 posto više nego lani u istom razdoblju, po podatcima talijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Juncker se u ponedjeljak požalio da talijanska vlada “bez razloga napada” Komisiju, izrazivši ujedno čuđenje načinom na koji je Rim planirao proračun za 2017.

Komentiraj