‘Pokušaj likvidacije Putina’: Američki obavještajci navode da iza napada dronovima na Kremlj možda stoje – Ukrajinci

Početkom svibnja došlo je do napada dronom na Kremlj, ruski mediji objavili su da je bila riječ o pokušaju likvidacije ruskog predsjednika Vladimira Putina, a američki izvori upoznati s obavještajnim podacima sada navode da se za napad međusobno optužuju – ukrajinski dužnosnici.

Prisluškivanje razgovora uključuje neke članove ukrajinske vojske i obavještajne birokracije koji nagađaju da su ukrajinske snage za specijalne operacije izvele operaciju. Prisluškivanje i druga komunikacija ruskih dužnosnika koji okrivljuju Ukrajinu za napad i pitaju se kako se to dogodilo, navelo je američke dužnosnike da razmotre mogućnost da ukrajinska skupina stoji iza incidenta koji se dogodio 3. svibnja. Tog jutra doletjela su dva drona prema Senatskoj palači Kremlja i udario u vrh zgrade.

Međutim, SAD nisu uspjele doći do konačnog zaključka o tome tko je odgovoran i samo procjenjuju, s malom pouzdanošću, da je ukrajinska skupina možda stajala iza incidenta. Američki dužnosnici i dalje vjeruju da je malo vjerojatno da su visoki dužnosnici ukrajinske vlade, uključujući ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, naredili napad ili znali za njega unaprijed.

U nedavnim američkim obavještajnim izvješćima procjenjuje se da su ruski dužnosnici privatno i javno špekulirali da Ukrajina stoji iza napada, što je dužnosnike navelo na vjerovanje da incident vjerojatno nije bila operacija koju je sponzorirala Rusija s namjerom da se državi da povod za dalje eskalirati svoj rat protiv Ukrajine.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov javno je nakon incidenta rekao da će protuzračna obrana grada biti pojačana. Dronovi koji su udarili na Kremlj činili su se malima, s relativno malim teretom, što je vjerojatno razlog zašto nisu aktivirali rusku protuzračnu obranu, rekli su izvori za CNN. Nejasno je bi li imali dovoljan domet za let iz Ukrajine u Moskvu.

Zelenski je negirao da Ukrajina stoji iza napada

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je ranije ovog mjeseca spekulirao da je napad mogao biti lažna operacija i zanijekao da njegova zemlja stoji iza toga.

Moskva je nakon incidenta ispalila val projektila na Kijev, koristeći dronove na kojima je pisalo “za Moskvu” i “za Kremlj”, rekla je ukrajinska vojska. “Nismo napali Putina”, rekao je Zelenski i dodao: “Ostavljamo to sudu”.

Američki dužnosnici ne vjeruju da se radilo o pokušaju atentata na Putina. Opće je poznato da Putin ne provodi puno vremena u Kremlju i nije bio u zgradi u vrijeme incidenta. Još uvijek postoje brojne mogućnosti koje američki dužnosnici nisu odbacili, uključujući da su nedržavni ukrajinski ili ruski akteri unutar Rusije izveli operaciju.

‘Ukrajinci se brane’

Nije prvi put da su Amerikanci primijetili da se ukrajinski dužnosnici međusobno optužuju nakon misterioznog napada na ruske mete, kao što je bombaški napad u automobilu u kojem je ubijena Darya Dugina i navodni napad kamionom bombom na Kerčki most koji povezuje Rusiju s Krimom, izvori rekao je.

Također, navodi CNN, SAD ima obavještajne podatke da je Ukrajina već prije razmatrala napad na Rusiju. Povjerljivi dokumenti Pentagona koji su procurili na internet ranije ove godine otkrili su da je CIA pozvala šefa ukrajinske vojne obavještajne službe da “odgodi” napade na Rusiju na godišnjicu njezine invazije na Ukrajinu.

Drugo američko obavještajno izvješće, koje potječe iz obavještajnih službi, kaže da je Zelenski krajem veljače “predložio napade na lokacije ruskog raspoređivanja u ruskoj Rostovskoj oblasti” korištenjem bespilotnih letjelica, budući da Ukrajina nema dalekometno oružje. Američki dužnosnici stalno govore da ne potiču Ukrajinu na prekogranične napade na Rusiju.

Tijekom posjeta Washingtonu ranije ovog mjeseca, britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly ustvrdio je da nema novih informacija o tome tko je izveo napad, ali je dodao da se općenito govoreći ‘Ukrajinci brane’. “Moraju se braniti na način koji je učinkovit. Oni su oštećena strana u ovome, to ne smijemo izgubiti iz vida. A kako bi se učinkovito obranili, moraju odgovoriti upotrebom sile. Ali uvijek pazite da je promišljeno, proporcionalno i da podržava njihove šire ciljeve, a ne da je na bilo koji način kontraproduktivno”, rekao je Cleverly.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner