POI RIO Milinković uoči desetih Igara: Sport je moj porok

Goran Stanzl/PIXSELL

Za hrvatsku paraolimpijku Milku Milinković (61) Rio de Janeiro će biti desete paraolimpijske igre u karijeri što nije uspjelo niti jednom atletičaru na svijetu.

Ukupno je osvojila osam odličja, pri čemu i prvu paraolimpijsku medalju u povijesti Hrvatske – broncu u bacanju koplja u Barceloni 1992. godine.

Na POI je debitirala u Heidelbergu 1972. godine. Tada su još bili različiti gradovi domaćini Olimpijskih i Paralimpijskih igara. Nastupila je i u Arnhemu (1980), Stoke Mandevilu (1984), Seoulu (1988), Barceloni (1992), Atlanti (1996), Sydneyu (2000),  Pekingu (2008) i Londonu (2012). Propustila je samo Toronto 1976. koje je tadašnja Jugoslavija bojkotirala zbog nastupa Južne Afrike te Atenu 2004. zbog nekih drugih razloga. Sada je očekuje nastup u Rio de Janeiru.

“Sport je moj porok”, kazala je sa smiješkom legendarna Kraljevičanka dodavši:

“Drago mi je što sam sve ove godine promovirala paraolimpijski sport i svoju državu.”

Sportom se počela baviti sa 15 godina, dvije godine nakon pada s trešnje, koji ju je prikovao za invalidska kolica. U sklopu rehabilitacije počela je trenirati košarku i atletiku i u sportu ostala cijeli život. Radila je i kao krojačica u bolnici u Kraljevici, gdje je zaradila mirovinu. Živi sama i, untoč invaliditetu, samostalna je.

“Lakše bi čovjek trpio moj invaliditet, nego moj jezik, ha, ha”, dodala je.

U Brazilu će nastupiti u bacanju koplja.

“Svjesna sam svega. Ne očekujem neki vrhunski rezultat. Ali se nadam dobrom nastupu.”

U karijeri je osvojila dvije zlatne, dvije srebrne i četiri brončane paraolimpijske medalje, te 16 zlatnih, šest srebrnih i sedam brončanih odličja na svjetskim i europskim prvenstvima. No, posebno pamti hrvatsku broncu iz Barcelone.

“Svaka medalja mi je draga, ali posebno sam ponosna na broncu iz 1992. godine. Bila je to prva medalja za Hrvatsku na POI i došla je jednom teškom trenutku”, kazala je Milka Milinković koja je od prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana dobila Orden Danice Hrvatske.

Željela je naglasiti kako će njezin jubilarni, deseti nastup na paraolimpijskim igrama imati posebnu posvetu.

“Ove Igre ću odraditi za one koji su mi pomogli u životu, a nažalost više nisu s nama”, kazala je na kraju.

Komentiraj