Marko Mrkonjic/PIXSELL

Zanimljivi dokumentrani filmovi ARTE-a o oldtimer automobilima

Pogledajmo dva dokumentarna filma umjetničkog i edukativnog televizijskog kanala ARTE o oldtimer automobilima.

Novinarka i urednica  već na početku filma upoznaje gledatelje da su automobili simbol trijumfa potrošačkog društva. Osim funkcije prijevoza, oni vozačima pružaju osjećaj slobode, no to ne traje vječno. Stara, slupana i neispravna vozila završavaju na groblju automobila.

Film je otkrio francusko privatno groblje vrlo starih automobila u šumi, gdje su limeni ljubimci postali sklonište za razne vrste životinja i dio prirode. Olupine automobila se često namjerno i kontrolirano bacaju u more, gdje postaju dio koraljnih grebena i utočište za ribe, rakove, hobotnice…

Groblja automobila privlače vlasnike limenih ljubimaca u potrazi za dijelovima, ali i kolekcionare, fotografe te vlasnike muzeja, koji žele obnoviti sjaj starim vozilima. Neki pak olupine koriste za svoje umjetničke koncepte…

No, stara odlagališta automobila sve više nestaju. Recikliranje metala je danas uobičajena i razvijena gospodarska aktivnost.

Drugi film donosi priču s karipskog otoka Curaçao. Klub vozača oldtimer automobila Wabi-Club ima više od sto članova i jedan je od najstarijih na području Kariba. Tropska klima, sol, vjetar i jako sunce štete limu vozila, no vlasnici s osobitom pažnjom brinu o svojim ljubimcima.

Komentiraj