Poljska istražitelji otkrili su da se u lijesu bivšeg predsjednika Lecha Kaczynskog nalaze posmrtni ostaci još dvije osobe, prenose svjetski mediji. Kaczynski je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 2010. godine u blizini Smolenska u zapadnoj Rusiji.

U nesreći je poginulo 96 osoba, a bila je to najgora katastrofa za Poljsku od Drugog svjetskog rata. U avionu su se nalazili državni i vojni dužnosnici, koji su se zaputili na obilježavanje 70. godinšnjice masakra u Katinskoj šumi, u kojem je sovjetska tajna policija ubila više od 20 tisuća poljskih vojnika.

Ruski i poljski istražitelji zaključili su kako je pad zrakoplova rezultat najviše greške pilota. Ali, stranka PiS, na čijem je čelu brat blizanac pokojnog predsjednika Jaroslaw Kaczynski, došla je na vlast 2015. godine i otvborila novu istragu. Neki članovi te stranke vjeruju da je avion pao zbog eksplozije, a neki tvrde da je ruska kontrola leta namjerno daval krive podatke pilotima.

Poljska je započela s eshumacijama prošle godine, nakon što su u ruskim orenzičkim dokumentima pronađene pogreške. Do sada je utvrđeno kako s ostaci u dva lijesa zamijenjeni, dok se u devet drugih lijesova nalaze posmrtni ostaci više osoba. U lijesu generala Bronislawa Kwiatkowskog bilo je 14 dijelova koji su pripadali sedam različitih osoba. U lijesu nadbiskupa Mirona Chodakowskog nalazila se samo polovica njegovog tijela, dok je druga polovica pronađena u lijesu pripadala drugoj osobi.

Komentiraj