Podređeni u KBC-u Split demantira nadređenoga: “To je notorna laž”

Pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split Antonio Alujević demantirao je demanti njegova nadređenog, predstojnika Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a Šimuna Anđelinovića, koji je u ponedjeljak opovrgnuo Alujevićeve tvrdnje kako je obdukcija tijela preminulog novinara Vladimira Matijanića obavljena suprotno propisima.

Kaos u KBC-u Split zbog smrti Matijanića: Nadređeni demantirao vlastitog kolegu

“Ja kao sudski vještak i obuducent mogu reći da u svim sumnjim slučajevima zovem policiju, koja dođe na obdukciju, napravi zapisnik i foto dokumentaciju obdukcije. Nakon smrti gospodina Matijanića, a prije same obdukcije, već su izašli članci u kojima se navodila sumnja da je možda bilo neregularnosti, pa je mrtvozornik trebao upoznati mene koji sam sudski vještak i ovlašten obaviti takve radnje u ovom osjetljivom slučaju. Također, trebali su zvati i policiju”, kazao je Slobodnoj Dalmaciji Antonio Alujević.

U Anđelinovićevu demantiju se navodi kako je Alujević kao šef sudske medicine na splitskoj patologiji bio upoznat sa činjenicom da će obdukcija biti napravljena. “To je notorna laž. Znao sam da će biti napravljena neka obdukcija, nekog tko je preminuo u stanu. Mi nažalost u Splitu dozvoljavamo da patolozi rade obdukcije, odnosno neke “uredne” smrti, koje nisu ili neće moguće biti predmet kaznenog progona. Nisam znao da će biti napravljena obdukcija Vladmira Matijanića, koji je preminuo pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Da sam znao da se radi obdukcija Vladimira Matijanića i da je obitelj gnjevna na postupanje Hitne pomoći i da proziva KBC Split, ta obdukcija ne bi prošla tako kako je prošla. Dakle, nisam znao ništa, jer mi tako nije predstavljeno”, kazuje Alujević.

U demantiju se navodi kako je i Šimun Anđelinović znao za predmetnu obdukciju. “Mislim da je kolega Anđelinović doveden u svojevrsnu zabludu, jer mu je najvjerojatnije rečeno, kako sam ja obaviješten o obdukciji, a u tom trenutku nije znao, da ustvari ja neznam o kome se radi i pod kakvim je okolnostima umrli preminuo”, kazuje Alujević.

Čim je tekst o “spornoj” obdukciji izišao na portalu Slobodne Dalmacije, Alujeviću je počeo zvoniti mobitel s pozivima kolega liječnika koji su mu rekli da je istupom nanio golemu štetu KBC-u Split, ali je bilo i onih koji mu daju podršku. “Sad sam ja najveći problem KBC-a Split. Ja samo branim svoju struku i nastupio sam u obrani struke. Ja ne napadam ni bolnicu, ni Hitnu pomoć, nikoga ne prozivam samo se pitam zašto je sve obavljeno kako je obavljeno. Zvale su me mnoge moje kolege sudski medicinari iz RH i daju mi podršku za moj istup i kažu kako će stati u moju obranu, jer sam branio našu struku. Imam pisanu podršku šefova sudske medicine iz Dubrovnika, Osijeka, Pule, Zagreba i Rijeke. Ne pada mi na pamet da se ja ovdje branim, već branim samo svoju struku”, zaključuje Antonio Alujević.

 

Komentiraj