Podignuta optužnica protiv braće Mamić i osječkih sudaca: Terete se za mito, pranje novca…

Ured za suzbijanje organiziranog kriminaliteta nakon provedene istrage podignuo je optužnicu protiv  Zdravka i Zorana Mamića, sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića i Ante Kvesića, osječkog poduzetnika Drage Tadića te Nataše Sekulić zbog mita, trgovanja utjecajem, davanja mita za trgovanje utjecajem te pranja novca. Od sedmero optuženih trojica imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, priopćio je u srijedu USKOK.

“Optužnicom se prvookrivljeni, prvostupanjski sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, tereti da je 22. studenoga 2016. u Zagrebu, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao s četvrtim okrivljenikom te se nastavio s njim družiti iako je znao da je u to vrijeme protiv 4. i 5. okrivljenika te više drugih optuženika bio u tijeku postupak pred  istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku. Pritom je četvrti okrivljeni, znajući da je prvi optuženik sudac Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je prvi optuženik svjestan svega navedenoga uzeo”, naveo je USKOK u svome priopćenju.

“Nadalje je IV. okr. kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv V. okr. i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, od travnja 2017. godine do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banjoj Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, u više navrata ostvarivao osobne kontakte s II. okr., također prvostupanjskim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku. Pritom mu je II. okr. predočavao da će osobno te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i s III. okr., za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa. Tako mu je predočavao da će u jednom predmetu, osigurati donošenje oslobađajuće presude, da će donijeti odluku o odbacivanju optužnice u drugom predmetu u kojem je predsjednik optužnog vijeća, kao i da će posredovanjem kod III. okr. suca osigurati donošenje odluke o povratu jamstva u iznosu od 7 milijuna kuna u trećem predmetu. Sukladno dogovoru s II. okr., a u cilju donošenja sudskih odluka u njegovu korist, kao i u korist V. okr. i drugih optuženika, IV. okr. je kao protuuslugu za navedeno u više navrata II. okr. predao ukupno najmanje 370.000,00 eura za njega osobno i još dvojicu sudaca”, stoji u optužnici.

Sto tisuća eura za ‘povoljnu sudsku odkuku’

Također je IV. okr., zajedno s V. okr., u Širokom Brijegu ostvario kontakt i s III. okr. tijekom kojeg su i neposredno dogovorili kako će ga IV. okr. putem II. okr. novčano nagraditi za donošenje povoljne sudske odluke. U svrhu realizacije navedenog, iznos od 100.000 eura je u dogovoru s IV. okr. osigurao V. okr. koji je suoptuženik u navedenom kaznenom predmetu, s ciljem ishođenja za njega povoljnih sudskih odluka. Navedeni iznos je VI. okr., na traženje IV. okr., predao II. okr. za njega i III. okr., znajući koja je svrha predaje novca, budući da je prethodno u više navrata prisustvovao sastancima i dogovorima II. i IV. okr. na kojima su razgovarali o spomenutim kaznenim postupcima i dogovarali donošenje sudskih odluka u korist IV. okr. i drugih optuženika neovisno o stvarnom stanju predmeta.

Putovanje u Emirate i Veliku Britaniju na trošak HNS-a

Ističe se i da je kao nagradu za dogovoreno pogodovanje četvrti optuženik skupa s petim okrivljenim, podmirivao troškove putovanja i boravka drugog optuženika i njemu bliskih osoba u Ujedinjenim Arapskim Emiratima krajem 2017. godine te je ujedno četvrtom optuženiku autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) osigurao odlazak II. okr. na nogometnu utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. godine u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Kupovali skupe automobile, nekretnine….

“Osim toga se II. okr. tereti da je od travnja 2017. do 9. srpnja 2021. u Osijeku, nakon što je kao sudac Županijskog suda u Osijeku pribavio znatna novčana sredstva od najmanje 370.000,00 eura za ishođenje povoljnih sudskih odluka bez obzira na stvarno stanje spisa u postupcima koji su protiv IV. i V. okr. vođeni pred Županijskim sudom u Osijeku, zajedno ş VII. okr. i prema prethodnom dogovoru raspolagao dijelom tih sredstava. Tako su sredstvima pribavljenim počinjenjem kaznenog djela II. i VII. okr. na ime VII. okr. kupili nekretninu u Osijeku za koju je VII. okr. kupoprodajnu cijenu isplatila u gotovini, od čega je iznos od 260.790,36 kune financiran navedenim sredstvima. Također su na ime VII. okr. kupili automobil čija je kupovina djelomično, u iznosu od 25.066,46 kuna, financirana navedenim sredstvima, dok je II. okr. na svoje ime kupio automobil za koji je za potrebe podmirenja dijela kupoprodajne cijene uplatio iznos od 58.392,71 kune pribavljen počinjenjem kaznenog djela. U jednoj poslovnoj banci je II. okr. na račun oročenja u eurima položio ukupno 26.500,00 eura pribavljenih počinjenjem kaznenog djela, koje je potom iskoristio za plaćanje dijela kupoprodajne cijene nekretnine u Zadru. Jednako tako je VII. okr. u sefu jedne poslovne banke držala 28.220,00 eura i 320.000,00 kuna koje je II. okr. pribavio koruptivnim postupanjem”, navedeno je u optužnici USKOK-a.

 

EKSKLUZIVNO: Plenković šalje Malenicu da s novim ministrom pravde BiH dogovori Mamićevo izručenje Hrvatskoj

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner