POD POVEĆALOM U muškoj je bradi više mikroba, nego u psećem krznu

Autor:

Eugenio Marongiu / ImageSource / Profimedia

U muškoj bradi ima više mikroba nego u psećem krznu, otkriva nova studija. Istraživači s klinike Hirslanden u Švicarskoj ostali su zatečeni onim što su otkrili, analizirajući sastav muške brade i psećeg krzna. Otkrili su da su svi muškarci testirani u studiji imali više bacila na sebi, nego 23 od 30 testiranih pasa.

Kod sedmorice je razina mikroorganizama bila toliko visoka da su upozoreni na to da mogu oboljeti, ukoliko ne operu svoju bradu. “Naše istraživanje pokazuje da u muškim bradama ima znatno više mikroba i više humano-patogenih sojeva, nego kod pasa“, stoji u zaključku studije koja je objavljena na portalu Interesting Engineering.

U obranu onima koji nose bradu spomenut ćemo da je u studiji sudjelovalo samo 18 bradatih muškaraca, što je premalo za donošenje zaključaka, a gdje li tek generaliziranje. Također, ne znamo kakve su higijenske navike tih muškaraca koji su sudjelovali u studiji niti kakvim su se aktivnostima bavili prije, no što je njihova brada dospjela pod povećalo.

No, ono na što rezultati studije ukazuje je činjenica da brada može bi opasna za zdravlje – muškaraca koji je nose, žena koje ljube i djece koju grle. Naime, lošom higijenom u njoj se nakupljaju mikroorganizmi kojima nikako nije mjesto u blizini vaših usta, očiju i nosa. Stoga, nosite li bradu, vodite računa o tome da je uvijek čista.

Temeljito je svakodnevno perite blagim sapunom. Nakon pranja, bradu osušite i namažite uljem za njegu. Lijepa i njegovana brada pristaje svakom muškarcu.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.