SLUČAJNO GMO OTKRIĆE Znanstvenici stvorili kravu koja proizvodi mlijeko s ljudskim inzulinom

Autor:

Pixabay

Smeđe govedo u Brazilu nedavno je ušlo u povijest kao prva transgena krava sposobna proizvoditi ljudski inzulin u svom mlijeku.

“Majka priroda dizajnirala je mliječnu žlijezdu kao tvornicu za vrlo, vrlo učinkovitu proizvodnju proteina. To možemo iskoristiti za proizvodnju proteina koji će pomoći stotinama milijuna ljudi diljem svijeta”, objasnio je voditelj studije Matt Wheeler, profesor animalnih znanosti na Sveučilištu Illinois Urbana-Champaign u izvješću objavljenom u znanstvenom časopisu Biotechnology Journal, sredinom ožujka.

Znanstvenici sa Sveučilišta São Paolo i Illinois Urbana-Champaign, kojima je on bio na čelu,  razvili su kravu koja proizvodi inzulin. Inzulin transgenih krava mogao bi riješiti problem često teško dostupnog i skupog inzulina za milijune dijabetičara diljem svijeta.

Znanstvenici su koristili tehnike genetskog inženjeringa za integraciju segmenta ljudske DNK koji proizvodi proinzulin, u kravlje embrije.

Da bi proizveli transgenu kravu, segment ljudske DNK umetnuli su u stanične jezgre deset kravljih embrija. Promijenjeni embriji potom su usađeni u maternice normalnih krava u Brazilu te je jedna od njih otelila transgeno tele.

Nakon što je genetski modificirana krava postigla zrelost, mlijeko koje je proizvela sadržavalo je proinzulin i sam inzulin – što je bilo neočekivano otkriće jer su znanstvenici smatrali će krava proizvoditi proinzulin, a zatim da će se iz mlijeka pročišćavati proinzulin u inzulin.

Međutim, mliječne žlijezde krave same su preradile proinzulin u aktivni inzulin.

Znanstvenici su ciljano implementirali ljudski DNK u tkivo mliječne žlijezde krave tako da ljudski inzulin ne cirkulira po cijelom kravljem organizmu, već je lokaliziran u vimenu, odnosno žlijezdi.

“Naš je cilj bio napraviti proinzulin, pročistiti ga do inzulina i krenuti dalje. Ali krava ga je uglavnom sama preradila” rekao je Wheeler. Iako znanstvenici trenutno ne mogu točno reći koliko bi se inzulina proizvelo tijekom prosječne laktacije, računaju na velike količine. Wheeler dodaje da krava može proizvesti jedan gram inzulina po litri mlijeka, a proizvodi 40 do 50 litara dnevno.

“Svaki gram ekvivalentan je 28.818 jedinica inzulina. I to je samo jedna litra. Holstein govedo može proizvesti 50 litara mlijeka dnevno”, objašnjava. Dijabetičarima u prosijeku treba 20 jedinica inzulina dnevno.

Znanstvenici se nadaju da će nastaviti usavršavati tehniku ​​ponovnim kloniranjem i optimiziranjem procesa laktacije, s ciljem stvaranja stada transgenih krava koje bi mogle nadmašiti trenutnu proizvodnju inzulina bez potrebe za visokom tehnologijom.

Što se tiče masovne proizvodnje inzulina u mlijeku, trebali nismo specijalizirane objekte s visokim zdravstvenim statusom za stoku, ali to nije ništa neobično za mliječnu industriju. Znamo što radimo s kravama“, kaže Wheeler.

“Mogu vidjeti budućnost u kojoj bi stado od 100 grla, što je jednako maloj mljekari u Illinoisu ili Wisconsinu, moglo proizvesti sav inzulin potreban za SAD, a veće stado moglo bi opskrbiti svijet u godini dana”, zaključio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.