Počela međunarodna istraga o navodnom kemijskom napadu u Siriji

epa

Skupina međunarodnih stručnjaka u nedjelju započinje istragu na mjestu navodnog napada kemijskim oružjem u Siriji koji je rezultirao američkim, francuskim i britanskim napadima na režim Bashara al-Assada.

Članovi misije koji rade za Organizaciju za zabranu kemijskog oružja (OPCW) sa sjedištem u den Haagu, u subotu su stigli u Damask usred napetosti između Zapada i sirijskog režima koji je blizak saveznik Rusije.

“Predviđeno je da danas (u nedjelju) grupa krene u Doumu kako bi ondje započela s radom”, rekao je za AFP zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova Ayman Soussan.

Grad Douma, na koji je 7. travnja, pretpostavlja se, izvršen napad toksičnim plinom, smješten je u istočnoj Ghouti.

“Pustit ćemo da članovi OPCW-a svoj posao obave profesionalno, objektivno, nepristrano i daleko od svakog pritiska. Rezultati istrage dovest će u pitanje neistinite navode” protiv Damaska, kazao je zamjenik sirijskog ministra.

Promatrači smatraju da je posao inspektora vrlo zamršen, osobito s obzirom na to da na mjesto incidenta stižu više od tjedan dana nakon njega, a treba istaknuti i da je područje u međuvremenu palo u ruke sirijske vojske i ruske vojne policije.

Zadnji pobunjenici u Doumi, kao i civili evakuirani su u subotu prema sjeveru Sirije u sklopu dogovora o predaji potpisanom 9. travnja dva dana nakon navodnoga kemijskog napada.

Inspektori su ovlašteni utvrditi je li bilo upotrebe kemijskog oružja, no ne i izvijestiti tko je za to kriv.

Komentiraj