Počela je Godina čitanja: Provjerite novitete i najave nakladnika

Nova godina tradicionalno donosi brojne najave nakladnika, nove naslove. U godini iza nas čitanje je, zbog situacije s koronavirusom, nekako ponovno postalo ‘in’. Zbog lockdowna, epidemioloških mjera, više smo vremena provodili u kući, a vrijeme smo kratili čitanjem.

Ministarstvo kulture i medija predložilo je da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. Vlada je to podržala na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. Riječ je o mjeri iz Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanje čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. “Čitajmo da ne ostanemo bez riječi”, poručili su iz Ministarstva.

U nastavku vam donosimo nove naslove i akcije koje su nakladnici najavili proteklog tjedna.

Profil: Od Roberta Bajrušija, Borisa Johnsona i Ive Goldsteina – do Jane Harper, Ann Patchett i Victorije Hislop

Nakladnička kuća Profil za 2021. godinu najavila je brojne novitete, među kojima su nagrađivani romani koji su osvojili čitatelje diljem svijeta, relevantna publicistika, važna djela domaćih autora te niz sjajnih knjiga za djecu.

Uskoro u knjižare stiže nova knjiga povjesničara Ive Goldsteina ‘Hrvatska 1990. – 2020.,Godine velikih nada i gorkih razočaranja’, opširan i detaljan pregled trideset godina samostalne Hrvatske. Novinar i komentator Robert Bajruši u ‘Možemo! Rađanje nove hrvatske ljevice’ analizira najznačajniju platformu na lijevoj političkoj sceni, a ‘Moj hrvatski san 1991. i što je od njega ostalo’ knjiga je, pak, kolumni Ivana Zvonimira Čička objavljivanih na početku Domovinskog rata u tjedniku Danas.

Od publicističkih knjiga domaćih autora tu je i ‘Arsen Dedić, Mali s flautom’ novinarke Diane Šetke koja je desetljećima iz neposredne blizine pratila životnu priču velikog kantautora, a izdvajamo i knjigu ‘Winston Churchill, Kako je jedan čovjek stvarao povijest’, analitičku, zabavnu i duhovitu Churchillovu biografiju koju je o svom golemom idolu i uzoru napisao britanski premijer Boris Johnson.

Proznu 2021. Profil započinje s ‘Nizozemskom kućom’ Ann Patchett, romanom koji je ušao u finale Pulitzerove nagrade; raskošnom sagom o vezi brata i sestre, obitelji, žrtvovanju, prošlosti i prostorima koji nas zauvijek određuju. Uslijedit će ‘Preživjeli’, četvrti roman jedne od najuspješnijih svjetskih autorica kriminalističkog žanra Jane Harper; ‘Duhovi’, novi hit Dolly Alderton te ‘Jedna noć u kolovozu’, nastavak megauspješnog romana Otok Victorije Hislop. Za mlade su pripremili nova djela njihovih miljenika: ‘Do posljednjeg daha’ Jennifer Niven i ‘Kobnu igru’ Karen M. McManus.

U programu za djecu 2021. godine poseban fokus u Profilu stavili su na knjige koje se bave mentalnim zdravljem. Danas je, možda važnije nego ikad, s djecom razgovarati i učiniti sve što možemo da lakše prebrode aktualnu situaciju. Prva iz tog niza jest ‘Savršeno nesavršene priče’ Lea Potiona i Ane Strumpf koja slavi poruku da je posve okej ne biti okej.

‘Animalium’ Katie Scott i Jenny Broom raskošna je knjiga kojom se prikazuje veličanstvena životinjska raznolikost na Zemlji, a malim čitateljima namijenjen je i prvi nastavak golemog hita ‘Loši momci’ Aarona Blabeyja. Za najmanje ljubitelje knjiga tu su nove slikovnice najprodavanijih autora za djecu: ‘Sve što ćemo sagraditi, planovi za našu zajedničku budućnost’ Olivera Jeffersa, ‘Kit koji je uvijek želio još’ tandema Rachel Bright i Jim Field, ali i još jedan svjetski bestseler – ‘Projekt Barnabus’ braće Fan.

Znanje donosi fascinantan psihološki horor zapakiran u naizgled veliku ljubavnu priču

Nakladnička kuća Znanje donosi debitantski roman američke autorice Kate Elizabeth Russell ‘Vanessa moja crna’. Autorica je na njemu radila punih 18 godina. Istražujući psihološku dinamiku odnosa između nadarene tinejdžerice i njezina magnetičnog ali manipulativnog profesora, ova fascinantna knjiga blistava je najava izvrsne nove spisateljice. Naizmjence opisujući Vanessinu prošlost i sadašnjost, ‘Vanessa moja crna’ suočava sjećanje i traumu s euforičnim uzbuđenjem jedne tinejdžerice dok otkriva moć koju njezino vlastito tijelo posjeduje.

Ovaj dubok tekst portret je problematičnog odrastanja i njegovih posljedica koje otvaraju važna pitanja nasilja: pristanka, sudjelovanja i žrtve. ‘Vanessa moja crna’ jedinstvena je po tome što je istovremeno individualna i univerzalna – priča o mladoj ženi koja vjeruje da proživljava veliku ljubavnu priču, a zapravo je u psihološkom hororcu.

Radnja romana: “Godina je 2000. Bistra i ambiciozna petnaestogodišnjakinja, Vanessa Wye, jedva čeka odrasti. Zapliće se u aferu s Jacobom Straneom, privlačnim i prepredenim 42-godišnjim profesorom engleskoga. 2017. godina je. Dok raste val optužbi protiv moćnih muškaraca, jedan obračun dolazi na naplatu. Strane je optužen za seksualno zlostavljanje, a bivša učenica koja ga je optužila javlja se i Vanessi. Od tog trenutka ona proživljava pravi košmar i suočava se s nemogućim izborom: šutjeti i dalje gajiti uvjerenje da je kao tinejdžerica dobrovoljno ušla u tu vezu ili redefinirati sebe i događaje iz vlastite prošlosti. Ali kako da odbaci svoju prvu ljubav, muškarca koji ju je iz temelja promijenio i koji je i dalje neumoljivo prisutan u njezinu životu? Je li moguće da je muškarac kojeg je Vanessa voljela kao tinejdžerica – i koji se kleo da obožava samo nju – zapravo okrutno čudovište?”

Roman je prevela Maja Klarić, a u prodaji je u knjižarama i webshopu Znanja.

PHOTO: Znanje

Mozaik knjiga donosi ljubić Suzanne Enoch i psihološki krimić Lucy Clarke

‘Grijesi jednog vojvode’ novi je naslov autorice Suzanne Enoch u izdanju Mozaik knjige. Od Božića, kad je svoju premijeru na Netflixu imala serija ‘Bridgerton’ (snimljena po knjigama Julije Quinn) ženska je publika ‘poludjela’ za romanima smještenim u Englesku 19. stoljeća s glavnim likom – vojvodom.

‘Grijesi jednog vojvode’ osmi je naslov objavljen na hrvatskom jeziku u prijevodu Vide Milek. Ova ljubavna priča četvrti je i posljednji naslov iz serije romana The Griffin Family.

Radnja romana: “Sebastian Griffin, vojvoda od Melbournea, podigao je svoja dva mlađa brata i sestru, pobrinuo se da nađu prikladne bračne partnere i, sve u svemu, držao sve pod nadzorom. Kao jednog od najmoćnijih ljudi u Engleskoj, Sebastiana je pratio glas pristojna čovjeka koji vodi život lišen skandala. Sve dosad. Josefina Katarina Embry ljepotica je, to je sigurno, ali ona tvrdi da je princeza jedne daleke zemlje. Dok je visoko društvo opčinjeno njezinim duhom i šarmom, Sebastian sumnja da ona nešto sprema. Odlučan je suprotstaviti joj se, ali… njezina drska senzualnost i neodoljivi poljupci tako ga mame. Sebastian zna da će njihova ljubavna veza izazvati sablazan, no hoće li najmoćniji čovjek u Engleskoj sve staviti na kocku zbog princeze sumnjiva porijekla… ili će dopustiti da pohotna čežnja upravlja njegovim srcem?”

PHOTO: Mozaik knjiga

Tu je i ‘Kuća na hridi’, psihološki krimić Lucy Clarke koji je postigao najveći uspjeh od njenih pet objavljenih knjiga. Preveden je na dvanaest jezika, a za hrvatski prijevod zaslužan je Marin Popović.

Radnja romana: “Ništa nije isto otkako je Elle iznajmila svoju kuću. Nešto se promijenilo u ozračju njezina doma. Nelagodni osjećaj da je netko promatra iz svakog kutka njezine kuće na hridi ne napušta je ni trenutka. No, vrata su zaključana. Odjeci koraka, sjenke, tragovi koji upućuju da je netko bio tu… Sve to mora biti plod njezine mašte. Osim ako netko ne zna što je učinila. Sada taj netko otključava njezinu prošlost, a ona mu je dala ključ…”

PHOTO: Mozaik knjiga

VBZ: Zimska rasprodaja

Od nakladnika VBZ došla je najava velike zimske rasprodaje. Na njihovim web stranicama tako se može naći čak 592 naslova na sniženju, od 10 do čak 70 posto.

Tu su naslovi slavnog brazilskog autora Paula Coelha, omiljenog američkog pisca Dana Browna, šahovskog velemajstora Garija Kasparova (s privremenom adresom u Hrvatskoj), sjajnih skandinavskih autora krimića, pa sve do priručnika i knjiga samopomoći.

Na akciji su i djela domaćih autora, poput Zorana Ferića, Julijane Matanović, Vedrane Rudan, Igora Mandića, Ante Tomića i mnogih drugih.

PHOTO: VBZ

Komentiraj