PLENKOVIĆ ZELENSKOM: “Hrvatska podupire teritorijalni intergritet Ukrajine”

Hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij telefonski su razgovarali o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Ukrajine, a premijer je predsjedniku izrazio potporu Hrvatske na europskom i reformskom putu Ukrajine.

Hrvatski premijer naglasio je potporu Hrvatske Ukrajini na njezinom europskom i reformskom putu te izrazio ukrajinskom predsjedniku sućut zbog novih ukrajinskih žrtava u području Donbasa.

Istaknuo je da Hrvatska nastavlja podupirati mirovni proces u okviru Normandijskog formata, dajući punu potporu teritorijalnom integritetu Ukrajine, navodi se u priopćenju.

Hrvatski premijer i ukrajinski predsjednik razgovarali su o gospodarskoj suradnji uoči sastanka hrvatsko-ukrajinskog Zajedničkog povjerenstva za gospodarsku suradnju, koji će se održati u Kijevu do kraja ove godine.

Kao područja gdje postoji velik prostor za jačanje te suradnje ističu brodogradnju i energetiku, navodi se u priopćenju.

Zelenskij je pozvao Plenkovića u službeni posjet Ukrajini, a hrvatski premijer taj je poziv prihvatio te mu uzvratio pozivom u posjet Hrvatskoj.

Hrvatska je u lipnju za vrijeme predsjedanja EU-om održala virtualni samit šest zemalja Istočnog partnerstva, uključujući Ukrajinu i EU-a o posljedicama pandemije koronavirusa i strateškom partnerstvu.

Od 2014. godine, EU je mobilizirao više od 15 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova za podršku procesu reformi Ukrajini, a pomaže joj i u odgovoru na zdravstvenu krizu sa 190 milijuna eura sredstava kroz regionalne i bilateralne programe.

Komentiraj