Plenković u srijedu podnosi Saboru godišnje izvješće o radu Vlade

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Premijer Andrej Plenković u srijedu idući tjedan Hrvatskome saboru predstavit će godišnje izvješće o radu Vlade koja 19. listopada “navršava” točno godinu dana od dolaska u Banske dvore.

Premijer je to najavio na vladinoj sjednici u četvrtak te izvijestio da će prije podnošenja izvješća, planiranog da počne u 11 sati, biti održana i sjednica Vlade, s početkom u 9 sati, s obzirom na to da je u četvrtak i petak u Bruxellesu na sjednici Europskog vijeća.

Vlada je na sjednici izmijenila Uredbu o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika za određena radna mjesta potkategorija glavni rukovoditelj, viši rukovoditelj i rukovoditelj, kao i određena radna mjesta viših policijskih službenika potkategorija glavni savjetnik, viši savjetnik – specijalist, viši savjetnik i savjetnik tako da se snižava potrebno policijsko zvanje utvrđeno kao uvjet za raspored na ta radna mjesta.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objašnjava da je u primjeni sadašnje uredbe uočeno da je za pojedina, kako rukovodeća, tako i radna mjesta viših policijskih službenika potrebno predugo vrijeme da bi policijski službenik od početnog zvanja visoke stručne spreme (policijski inspektor) redovitim napredovanjem stekao odgovarajuće policijsko zvanje potrebno za raspored na takva radna mjesta.

To je, kaže, rezultiralo praksom da je velik broj policijskih službenika na rukovodećim mjestima te poslove obavljao temeljem naloga što je institut koji se u pravilu koristi samo u iznimnim slučajevima i to, sukladno Zakonu o državnim službenicima, najviše do 30 dana.

Obavljanje poslova po nalogu u praksi je dovelo do toga da su radna mjesta popunjavana bez raspisivanja natječaja odnosno internih oglasa, a također da su na radna mjesta raspoređivane osobe koje za njih ne ispunjavaju uvjete, dodaje Božinović..

Uredbom bi se izbjegle takve situacije te će se, s jedne strane, povećati dostupnost rukovodećih radnih mjesta većem broju policijskih službenika, zapravo omogućit će se veća konkurentnost kod provedbe internih oglasa, ističe.

Napominje i da se predloženim izmjenama ne zadire u plaće policijskih službenika s obzirom na to da ne dolazi do promjene koeficijenata i dodataka propisanih Uredbom o plaćama policijskih službenika.

Vlada je sa sjednice Saboru na usvajanje uputila Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama koji nema značajnih izmjena u odnosu na prvo čitanje. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković navodi da se zakonom olakšavaju procedure kako bi se brže i bolje uskladili katastar i zemljišne knjige te će se u tom smislu više koristiti referente umjesto sudaca.

Zakonom se, naime, omogućava ovlaštenim zemljišnoknjižnim referentima da samostalno sudjeluju u postupku osnivanja, obnove i dopune zemljišne knjige s izradom nacrta zemljišnoknjižnih uložaka čime se uklanja potreba da navedene postupke vode sudac ili sudski savjetnik, kojih i inače nema dovoljno za ovu vrstu postupka.

Vlada je donijela i novu odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanost i visoko obrazovanje te imenovala pregovarački odbor, a s obzirom na kadrovske promjene u Vladi koje su se dogodile od 2. ožujka ove godine kada je donesena Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Kolektivnog ugovora za znanosti i visoko obrazovanje i imenovan vladin Pregovarački odbor.

Komentiraj