PLENKOVIĆ U SISKU ‘Rafinerija jedno od ključnih pitanja ove Vlade’

Nikola Cutuk/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar državne imovine Goran Marić odvojeno su u Sisku razgovarali sa županom Ivom Žinićem i gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček kako bi se bolje upoznali s razvojnim projektima, te gospodarskim i socijalnim stanjem u Sisačko-moslavačkoj županiji i gradu, a premijer  je rekao da je pitanje sisačke Rafinerije, odnosno Ine jedno od ključnih pitanja ove Vlade.

Najavio da će se u veljači u Sisku održati sjednica Vlade.

Kako je nakon razgovora rekao predsjednik Vlade Plenković,  pitanje Rafinerije, odnosno Ine jedno je od ključnih potanja nove Vlade, “za koje ministarstva još prikupljaju nužne informacije, kako bi se moglo voditi računa o svim aspektima Rafinerije”.

Sisačko-moslavačka županija je 19. županija koju su u dva mjeseca mandata obišli premijer Plenković i ministri.

Premijer Plenković je rekao kao je dogovoren je nastavak kvalitetnog cestovnog povezivanja od Lekenika do Siska i on očekuje kako će to biti obavljeno u mandatu ove Vlade.

“To pitanje ćemo staviti na prioritetnu listu rada Ministarstva i Hrvatskih cesta. Ono što je također važno, dogovorili smo da bi tijekom veljače organizirali jednu sjednicu Vlade u Sisku, Na taj način nastojim dati važan politički signal moje Vlade prema Sisačko-moslavačkoj županiji i Sisku, kako pomoći u gospodarskom, razvojnom i socijalnom smislu županiji koja ima i neke negativne demografske trendove, rekao je Plenković.

‘Ova je županija na određeni način simptomatična za one procese koji su se zbili u tranziciji i nisu pozitivno djelovali na Sisak, nekadašnje industrijsko središte, rekao je i naglasio da je za mnogo projekata već pripremljena dokumentacija, da bi se financirali sredstvima EU i iz drugih izvora.

Župan Žinić je rekao da se još razgovaralo o zadržavanju stanovništva otvaranjem novih radnih mjesta, opstanku Petrokemije, osnivanju Sveučilišta u Sisku, finalizaciji proizvodnje u drvnoj industriji i drugom.

Gradonačelnica Ikić Baniček je istaknula da će uspješnost današnjih razgovora ocijeniti Siščani kada vide što će nakon njega uslijediti. Spomenula je nužnost izgradnje novih mostova preko Odre i Kupe, te sanaciju “Mosta Gromova”.   Izrazila je uvjerenje kako će se uskoro i zapuštena državna imovina, poput vojarne u Lađarskoj ili upravne zgrade Željezare, za koje već postoje projekti, staviti u novu funkciju.

Marić poziva Mesića na sastanak zbog tehničke provedbe odluke Ustavnog suda

Na pitanje novinara, koji postupak slijedi nakon odluke Ustavnog suda o korištenju ureda bivšeg predsjednika Stipe Mesića,  ministar Goran Marić je rekao kako je odluka Ustavnog suda obvezujuća i za pojedince i za institucije.

“Očekujemo da će bivši predsjednik Mesić tu odluku prihvatiti s punim razumijevanjem i u tom ću smislu uputiti poziv bivšem predsjedniku za sastanak na kojem bi se dogovorili o tehničkoj provedbi odluke.  I to će biti uskoro”, rekao je Marić.

I odluka Ustavnog suda o “slučaju Franak”, kako je rekao, je očekivana, jer valutna klauzula nije protuustavna kategorija, nego je samo pogrešno primjenjivana.

Komentiraj