HINA/ MORH/ J.Kopi

Plenković s ministrima u nedjelju u Delnicama

Hrvatski premijer Andrej Plenković u nedjelju će posjetiti Delnice, koje je pogodilo veliko snježno nevrijeme. Uz premijere, put Delnica će potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, objavila je Vlada na svojim stranicama.

Plenković će se u 10 sati sastati sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Grada Delnica Ivicom Kneževićem. Pola sata kasnije sudjelovat će na sastanku Kriznog stožera Grada Delnica, a po završetku sastanka obići će zimske službe na terenu.

Podsjetimo, metereolog Ivan Novak najavio je padanje temperature sljedećih dana na -10 do -15 stupnjeva Celzija, što bi moglo donijeti probleme sa zamrzavanjem. Podsjetio je kako ovakve vremenske situacije, što se tiče Gorskog kotara, nisu neuobičajene, kao što ni metar snijega nije pojava s kojom se Gorani nisu nosili.

Sljedećih nekoliko dana slijedi zahladnjenje, a problemi u prometu zbog bure će ostati.

Od četvrtka je prognoza za porast temperature zraka što će ponovno donijeti nešto više snijega u Gorkom kotaru. No te će se oborine u roku 24 sata početi pretvarati u kišu, rekao je, upozorivši na mogućnost ledene kiše.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić rekao je da je u Delnice iz Grada Zagreba dopremljena freza, a razmatra se što je još potrebno i kako se pripremiti za nove vremenske situacije.

Ocijenio je da su se, prema dosad viđenom, lokalne vlasti uspjele dobro reagirati, na terenu je dobra koordinacija i suradnja, ali i solidarnosti između službi.

U subotu ujutro u Delnicama je izmjereno 153 centimetara snijega, što je najveća visina snijega u veljači od 1981. godine. Najveća visina snijega u Delnicama do sada je izmjerena u ožujku 1984., čak 175 centimetara, rečeno je.

Zapovjednik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, župan Zlatko Komadina u subotu je kazao kako u Gorskom kotaru nema mjesta panici, ali je pozvao stanovnike na oprez, a sve službe da ostanu u koordinaciji i komunikaciji.

Komentiraj