PLENKOVIĆ POTVRDIO: Prvi krug predsjedničkih izbora 22. prosinca, nakon petka štrajk se neće plaćati

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, na početku sjednice Vlade, potvrdio kako će se prvi krug predsjedničkih izbora održati 22. prosinca.

Nakon što Vlada donese odluku o raspisivanju izbora, ona će stupiti na snagu objavom u Narodnim novinama 21. studenog. Prvi krug održat će se 22. prosinca, a u slučaju drugog kruga na birališta ćemo i 5. siječnja 2020. godine.

Svi koji žele istaknuti kandidaturu za predsjednika ili predsjednicu Republika imat će 12 dana da prikupe najmanje deset tisuća potpisa.

Službena kampanja trajat će ukupno 16 dana.

Podsjetimo, formalnu odluku o izborima donosi Vlada, koja ih mora raspisati najranije 60, a najkasnije 30 dana prije isteka mandata aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Plenković se na početku sjednice pohvalio se da da će već danas biti donesen proračun za iduću godinu. “Nastavljamo s odgovornom ekonomskom politikom koja je Hrvatskoj donijela kredibilitet”, rekao je.

Osvrnuo se i na pregovore sa sindikatima prosvjete. ”U mandatu ove Vlade osigurali smo povećanje osnovice za 11,5 posto, sredstva su povećana za više od 3 milijarde godišnje”, rekao je Plenković. Naglasio je da je Vlada pokazala želju da se problem i štrajk okončaju osobito zbog učenika. Kaže da se o koeficijentima ne pregovara nego je to uredba koju donosi Vlada. Izvijestio je da su jučer sindikatima ponudili dodatak u granskom kolektivnom ugovoru od 2 posto. Kaže da bi uz porezna rasterećenja to bilo povećanje plaća od 20 posto u mandatu ove Vlade. Ponovio je da se štrajk nakon petka neće plaćati. ”To ne bi imalo smisla, ta je odluka racionalna”, rekao je Plenković.

Svoje je tvrdnje odlučio potkrijepiti i argumentima, pa je naveo da je netko tko je imao radno mjesto učitelj, nastavnik, odgajatelj na razini savjetnika, dakle, na najvišoj razini u rujnu 2016. godine, kad je Plenkovićeva Vlada stupila na vlast, imao neto plaću od 7.813 kuna. “Kad se dogodi ovaj 2+2+2 imat će 2020. godine 9.475 kuna neto. Dakle, u mandatu ove naše Vlade povećanje plaće će biti za 1.662 kune”, rekao je Plenković.

Plaća na nešto nižoj razini, na istom radnom mjestu, ali na razini mentora u rujnu 2016. godine u neto iznosu bila je 7.210 kuna, a 2020. godine bit će 8.656 kuna, što znači povećanje od 1.446 kuna.

Plaća učitelja, nastavnika, odgajatelja u rujnu 2016. godine bila je 6.359 kuna neto, a na kraju 2020. godine bit će 7.660 kuna, što je povećanje od 1.301 kunu, rekao je Plenković.

“To je sve u mandatu naše Vlade i to su činjenice koje treba znati. Prema tome, poruka još jednom, plaća se povećava, kazali smo, svjesni smo da ima nepravednosti i nelogičnosti uredbi o koeficijentima, treba to riješiti”, rekao je Plenković, dodavši da će za to angažirati vanjsku instituciju koja će “hladne glave i bez pristranosti” obaviti posao.

Komentiraj