PLENKOVIĆ O MILANOVIĆU I ‘DOCIRANJU’: “Meni to djeluje smiješno”

 

Prvi put nakon izbijanja epidemije izazvane koronavirusom čelnici 27 zemalja Europske unije okupili su se u Bruxellesu. njihov je glavni cilj dogovoriti višegodišnji proračun i plan oporavka gospodarstva.

Dva su paketa ‘teška’ 1800 milijardi eura. No protive mu se četiri štedljive članice Unije predvođene Nizozemskom. Ostali traže hirn poteze i upozoravaju da je EU na rubu najdublje recesije od osnivanja.

Prema prijedlogu Charlesa Michela, proračun EU-a za iduće sedmogodišnje razdoblje iznosio bi 1.074 milijarde eura, a uz njega se veže i Plan za oporavak težak 750 milijardi eura.

“Pregovori od 10 sati traju bez prestanka. Nastoji se postići kompromis, a kako ja mogu osjetiti među kolegama, većina šefova država ili vlada bi željela da se postigne dogovor tijekom sutrašnjeg dana ili eventualno nedjelje. Mi nastojimo osigurati sredstva povrh 20 milijardi eura u idućih sedam godina što bi nam omogućilo brz i učinkovit ekonomski oporavak. Iskristalizirali su se stavovi između, kolokvijalno rečeno “škrtih zemalja” i većine drugih članica među kojima su i veliki poput Francuske i Njemačke. Oni su skloni podržati komprimis. Vjerujem da bi se dogovor mogao postići u sljedeća dva dana”, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković, kako prenosi HRT.

Na pitanje je Hrvatska spremna za istinske reforme, Pleković kaže da su spremni reagirati brzo i učinkovito te iskoristiti mandat da bude reformski da se ova izvanredna okolnost krize iskoristi za promjene koje su nužne u brojnim aspektima i sektorima.

Komentirao je i tenzije na relaciji Pantovčak-Banski dvori oko izjava koje su završile u medijima. “Meni je uopće nejasno što se tu zbiva. Niti je itko išta komentirao niti je taj razgovor iza zatvorenih vrata bio nešto neobičan, sve što sam imao za reći rekao sam na presici. Meni to djeluje smiješno, jedino što je bilo jučer bitno jest donijeti potpise i dobiti mandat, sve ovo drugo mi djeluje na razini nekakvih tračeva”, rekao je Plenković zaključujući da je razgovor s predsjednikom bio korektan, barem ga je, kaže, on tako doživio.

Komentiraj