Plenković o Mamićevim tvrdnjama: “Ako je bilo što od onoga što je trenutno u eteru istina, ja sam zgrožen time”

Premijer Andrej Plenković održava konferenciju za novinare.

Na početku je govorio o reformi pravosuđa. “Poistovjećivati reformu pravosuđa s izborom šefa Vrhovnog suda. To ja u 30 godina iskustva nisam čuo, takvu temu nikad nisam čuo. Kad se tako govorilo o tome? Jel’ se vi sjećate, ja ne. Svi komentari o sukobu, prijeporu i sličnom su fabricirani. Postoje samo zdravorazumski i jasno utemeljen stav – poštujmo proceduru, ustav, zakon i javni poziv. Sve drugo je isfabricirano. Identično kao i špekulacija o odgodi datuma lokalnih izbora koji je propisan zakonom”, rekao je.

Upitan tko to fabricira, možda Milanović, kaže: “Pa, sigurno ne fabriciramo mi. Mislim da bi javnosti to trebalo biti jasno. Osim ako ne znamo tko je prvi počeo…”

O slučaju Mamić

“Ako je bilo što od onoga što je trenutno u eteru istina – to je užas. Ja sam zgrožen time, i kao premijer i kao pravnik. To je nedopustivo. Bilo da je to posao za DORH, policiju, stegovne postupke… To su primjeri koji ruše povjerenje u hrvatsko pravosuđe”, rekao je.

“To ponašanje nema nikavke veze s izvršnom vlasti, HDZ-om, vladom… Odmah odbacujem sve te stvari da je odgovornost ovoga na vladi i vladajućima. To nije istina i tome ćemo se usprotiviti”, dodao je.

O novim mjerama

Komentirajući epidemiološke mjere, Plenković kaže da za Uskrs neće biti propusnica i da se o tome uopće nije razgovaralo.

“Istina je da pojedine županije imaju značajno lošiju situaciju i oni će trebati poduzeti određene mjere o kojima će više biti rečeno sutra, ali ključ svega ostaje osobna odgovornost.”

“Čekamo danas mišljenje struke i ako se oni izjasne pozitivno za nastavak cijepljenja ja osobno i drugi ministri koji su preboljeli covid spremni smo se javno cijepiti cjepivom AstraZenece”, rekao je Plenković o cjepivu.

Što je sa Sputnikom i uvozom ruskog cjepiva? Što s kineskim cjepivom?

“Što se tiče ostalih proizvođača cjepiva, naš stav je tu vrlo jasan. Rekao sam da smo zainteresirani za rusko cjepivo jer imamo nedostatak cjepiva. Vidimo da se ljudi cijepe Sputnikom u drugim zemljama. Da bi smo dobili odobrenje, moramo biti sigurni u njegov sadržaj, moramo uključiti HALMED u to – upoznati se s dokumentacijom kompanije koja proizvodi to cjepivo. Jednom kad dobijemo sva ta odobrenja, onda možemo razmišljati o dostupnosti tih cjepiva u Hrvatskoj.”

“Situacija s AstraZenecom je više nego jasan dokaz koliko treba biti oprezan sa stavljanjem cjepiva u proizvodnju i korištenje.”

Komentiraj