Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je održao sastanak s predstavnicima diplomatskog zbora, nakon kojeg je dao izjavu za medije. Kaže kako su uoči parlamentarnih izbora željeli predstaviti osnovne smjernice političkog djelovanja i prenijeti glavne poruke koje se odnose na njihove prioritete – a to su vratiti vjerodostojnost stranci, čvrsto ju pozicionirati na desnom centru i dati doprinos europskoj matici.

“Kada je riječ o listama, mi smo uputili dopis županijskim organizacijama, gradskoj organizaciji HDZ-a Zagreba, zajednicama i koordinacijama u iseljeništvu. Rekli smo im da se vodi računa o kvoti žena. O listama ćemo odlučivati tijekom idućeg tjedna”, rekao je Plenković upitan je li HDZ posložio svoje izborne liste, prenosi N1.

Dodao je da o neprofitnim medijima i nevladinim udrugama nije bilo riječi. Nisu razgovarali, kaže, ni o događajima u Srbu, gdje se danas obilježavao početak antifašističkog ustanka u Drugom svjetskom ratu. “HDZ i država obilježava Dan antifašističke borbe 22. travnja. Današnji dan je za vrijeme komunizma bio taj dan kada se to obilježavalo. On je nerijetko korišten za manipulaciju pa i iskorištavanje kompleksa hrvatskome narodu. HDZ poštuje antifašizam, budući da je on spomenut i u Ustavu”, kaže Plenković.

Poručuje kako su u izbornoj kampanji usredotočeni na djelovanje na stabilnost i ujedinjenje svih opcija. “Želimo raditi na zatvaranju otvorenih pitanja sa Srbijom i tu se želim osvrnuti na neprimjerenu notu koju je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo našem veleposlaniku. Tu želim decidiran odgovor kojim se takva nota ocjenjuje neprihvatljiva od strane Ministarstva vanjskih poslova i to smo već dogovorili s ministrom Kovačem”, dodaje predsjednik HDZ-a.

Istaknuo je kako osuđuju sve totalitarne režime i obilježja koja su se danas mogla vidjeti u Srbu. Osvrnuo se i na posljednje rezultate anketa, ističući kako je HDZ-u potpora od kraja lipnja skočila na 33 posto. “To znači jedna od tri osobe. Ostvarili smo vjerodostojnost HDZ-a. Oni koji nemaju dovoljno snage da idu samostalno, idu u koalicijama. Mi ćemo ostvariti suradnju s pojedinim partnerima”, poručio je.

Na pitanje razgovara li HDZ s Mostom nezavisnih lista, Plenković kaže kako će poslije izbora razgovarati s onima s kojima će imati programske prioritete. Upitan o predizbornom programu HDZ-a, Plenković kaže da će ići na pojednostavljivanje poreznog sustava i rasterećenje poreznog sustava, dodajući da će program biti predstavljen do kraja sljedećeg tjedna.

Tehnička je Vlada odustala od obećanih tisuću eura za svako novorođeno dijete, a Plenković kaže da će njihova vlada ići za tim da pomogne opstojnost hrvatskog naroda i da pomogne obiteljima i smanji negativni prirodni priraštaj.

Komentiraj