HINA/ Daniel KASAP/ dk

PLENKOVIĆ ‘Nužna je bolja koordinacija, djelovanje i dijalog s lokalnom vlasti’

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je nakon sastanka s predstavnicima županija, gradova i općina u Požegi izjavio kako je cilj “popuniti uočenu prazninu” odnosno ostvariti bolju korodinaciju, djelovanje i dijalog između središnje te regionalnih i lokalnih vlasti.

“Cilj ovih sastanaka, cilj ove Vlade je da u jednom jednostavnoj partnerskoj suradnji sa županijama, jedinicama lokalne i područne samouprave popunimo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je nedovoljna koordinacija djelovanja i dijalog između središnje razine vlasti i hrvatskih županija”, rekao je Plenković nakon sastanka s predstavnicima Zajednica županija, Udruge gradova te Udruge općina.

Ističe kako se dogodilo da se praktički poklapaju mandati novoizabranih župana i županijskih skupština te gradonačelnika, načelnika odnosno gradskih i općinskih vijeća s mandatom ove Vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora što, naglasio je, nameće obvezu da zajednički rasprave sve temeljne strateške razvojne teme i pokušaju postići što širi politički konsenzus neovisno o pripadnosti strankama kako bi se unaprijedio razvoj svih hrvatskih krajeva i omogućilo rješavanje svih ključnih pitanja.

“A to su prije svega gospodarski rast i razvoj, društvena solidarnost i ravnomjerni razvoj Hrvatske”, ističe premijer.

Upravo stoga, dodaje, u Požegi se razgovaralo o novoj Strategiji regionalnog razvoja koju je Vlada uputila u saborsku proceduru i u čijoj su izradi sudjelovali županije, gradovi i općine te o fiskalnoj decentralizaciji odnosno načinu financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Nove modele financiranja predstavnicima lokalne i regionalne samouprave predstavio je ministar financija Zdravko Marić, a premijer kaže da ga razmjena mišljenja na sastanku upućuje na zaključak “da ćemo imati kvalitetnu raspravu i kroz javno savjetovanje koje će uslijediti u konačnici pronalaženje najboljih rješenja u odgovarajućem zakonskom paketu”.

Naveo je i da će idući sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, a održavat će se svakih šest mjeseci, biti u Šibensko-kninskoj županiji u prosincu.

“I kada se ovaj proces odvije u ciklusu od nekoliko godina tada ćemo, siguran sam, svi zajedno moći se osvrnuti na bitna poboljšanja pa i proračunsko planiranje koje će na vrijeme uzeti u obzir prioritete pojedinih dijelova Hrvatske”, zaključio je.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, Šibensko-kninski Goran Pauk zahvalio je premijeru zbog ustrajnosti na politici koja dosad nije bila zastupljena u Hrvatskoj, a to je, kako je kazao, iskrena politika partnerske suradnje sa lokalnom i regionalnom samoupravom sa željom da se riješe dugogodišnji i krucijalni problemi lokalne i regionalne samouprave.

Pauk je pozdravio donošenje Strategije regionalnog razvoja od strane Vlade, ali i izrazio zadovoljstvo najavljenom fiskalnom decentralizacijom odnosno izmjenama zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave. “Jedno od bitnih načela je da se s ovim prijedlogom zakona jako pojednostavljuje model financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave. Dosad je to bilo financirano po 5 modela odnosno četiri plus Grad Zagreb, a sada će to biti jedinstven model raspodjele poreza na dohodak”, kazao je Pauk nakon sastanka.

Posebno je pozdravio prijedlog da se porez na dohodak s osnove kamata na štednju u potpunosti prepusti jedinicama lokalne i područne samouprave, kao i izdvajanje financiranja decentraliziranih funkcija čime će, ustvrdio je, ostati veća masa od poreza na dohodak za jedinice lokalne samouprave.

Iako su, kako je kazao, postojale određene primjedbe na predloženu raspodjelu sredstava za županije, gradove i općine i na Fond za izravnanje, Pauk je uvjeren da će se tijekom javne rasprave doći do modela financiranja u kojoj nitko neće biti oštećen.

Župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević izjavio je da je ovaj sastanak dobra poruka da Slavonija i Požeško-slavonska županija nisu zaboravljene te ocijenio to jasnim znakom da potpora hrvatske Vlade neće izostati.

“Slavonija i Požeško-slavonska županija imaju mogućnosti i uz ovakvu potporu i ovakva promišljanja i procedure i mi ćemo podići životni standard, zastaviti bijelu kugu u Slavoniji i podići mogućnosti razvoja kako obiteljskih tako i drugih gospodarstava”, zaključio je Tomašević.

Komentiraj