Admir Buljubašić / HINA

PLENKOVIĆ “Nema unutarstranačkog referenduma o Istanbulskoj konvenciji”

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske tvrdi da se unutarstranački referendum o ratifikaciji Istanbulske konvencije neće dogoditi, javlja Večernji list.

“Nema nikakve potrebe za bilo kakvim unutarstranačkim referendumom. Ne postoji nikakav dokument HDZ-a u bilo kojoj fazi odkad postoji ova konvencija koji bi rekao da je HDZ protiv. To je temeljno. MIslim samo da moramo još malo pojasniti na županijskoj razini našim organizacijama bit konvencije, a to je još jednom ponavljam za cijelu javnost, smisao ove konvencije Vijeća Europe zaštita žena od nasilja i nasilja u obitelji te otkloniti sve ove teme koje su u eteru, a ne stoje”, izjavio je Plenković.

Premijer je također naglasio kako prihvaćanje konvencije neće imati učinka na pravni poredak, u smislu priznavanja istospolnih brakova, kao ni u smislu uvođenja seksualnih sadržaja u obrazovni sustav.

“To su sve netočnosti. Nema nikakve pravne obveze koje bi hrvatska preuzimala. Tako da mi se čini bezrazložan ovaj nekakav strah od nadzornoga tijela jedne konvencije koji se zove Grevio. Pa veliki broj ključnih najvažnijih konvencija u konvencijiskom sustavu Vijeća Eeurope ima nadzorno tijelo. U krajnjoj liniji Europski sud za ljudska prava je sud ali je također i nadzor provedbe konvencije o borbi protiv korupcije, torture, nehumanog i ponižavajućeg ponašanja. Ima takvih tijela koliko hoćete, Hrvatska je stranka tih konvencija i nitko se ne uzrujava. Što se tiče samoga pojma roda i rodnoga identiteta postoji u našem zakonodavstvu već desetak godina i ne vidim što bi to dodatno mogla isproblematizirati jedna konvencija čija je svrha duboko kršćanska”, zaključio je Plenković.

Komentiraj