Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

PLENKOVIĆ ‘Istražno povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom’

Premijer Andrej Plenković ponovio je danas, komentirajući mogućnost nastavka rada saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, da istražno povjerenstvo prestaje s radom nakon što se pokrene sudski postupak.

“Ne vidim na koji bi način bilo tko, pogotovo Hrvatski sabor, mogao drugačije tumačiti zakon koji jednoznačno govori – ako se pokrene sudski postupak, istražno povjerenstvo prestaje s radom”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

Na upit o tvrdnjama iz oporbenih redova o mogućnosti nastavka rada povjerenstva ako se ono ne bude bavilo pitanjima vezanima za sudski postupak Plenković je kratko odgovorio da se radi o “vrlo kreativnom pristupu tumačenju zakona”.

Na podsjećanje da oporba takvo tumačenje doživljava kao izbjegavanje rasprave o Agrokoru Plenković je ustvrdio: “Ne radi se o tome, nego provodimo li u Hrvatskoj zakone koji su na snazi ili ne. Imali smo raspravu, imali smo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja vladi u kojoj je oporba doživjela fijasko”.

Novinare je zanimalo odustaje li vlada od kupovine Molovih dionica u Ini, na što je premijer potvrdio da ne odustaje. Ponovio je da vlada ima dvije opcije – jedna je izbor međunarodnog savjetnika koji će napraviti analizu vrijednosti dionica, a drugo rješenje je da ide u pronalazak strateškog partnera.

Što se tiče oporbenih kritika zbog povlačenja kandidature Zagreba za sjedište Europske agencije za lijekove, Plenković je poručio da kritičari “nemaju niti minimum informacija kako je proces tekao” i podsjetio kako su isto učinile Irska i Malta, a Slovačka je odbila i samo glasanje.

Izbor sjedišta Agencije je rezultat lobiranja, rekao je Plenković ustvrdivši kako je Hrvatska pripremila dobru kandidaturu pa su komentari o tehničkoj nepripremljenosti bili neutemeljeni.

“Ovo je bio politički signal da nismo zadovoljni, da se nije išlo kriterijem regionalne rasprostranjenosti, da se nije išlo za tim da se preferiraju zemlje koje nemaju sjedište ni jedne agencije”, kazao je Plenković dodavši kako nije dobro da neke zemlje EU-a imaju više agencija, a neke niti jednu.

Sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem bio je nazočan i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pa je novinare zanimalo stajalište predsjednika vlade o nedavnom incidentu s obiteljskim nasiljem u koji je župan bio uključen.

“Nema ništa osobno. Mi ne možemo diskriminirati ni župana ni županiju kada je on legalno izabran na dužnost”, rekao je Plenković. Na podsjećanje kako je sam Plenković najavio da zbog incidenta Tomašević treba otići s dužnosti, premijer je odgovorio da je to interna stvar HDZ-a.

Komentiraj