Plenković: “Ako želimo izbjeći novo pooštravanje mjera važna je osobna odgovornost”

U petak je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana sjednica Vlade, druga ovog tjedna.

Premijer Andrej Plenković na početku sjednice se osvrnuo na aktualne događaje.

“Možemo biti zadovoljni Razvojnom strategijom, očekujemo doprinos svih, mi ćemo sve sugestije poslušati”, rekao je Plenković i dodao da imaju želju za konsenzusom.

Oporbi je poručio da daju sugestije.

Komentirao je i sjednicu VNS-a. Kazao je da je poslano novo pismo predsjedniku da se sjednica održi idući petak predloženo je da se uključe još neki. “Termini koje smo predložili prošli tjedan su propali jer nam nisu dogovorili”, rekao je premijer.

Kazao je da ćemo danas ponovno imati više od tri tisuće novooboljelih od koronavirusa.

“Ako želimo izbjeći novo pooštravanje mjera važna je osobna odgovornost i naše ponašanje. To je fizička distanca, nošenje maski, drugo je socijalna distanca što znači manje prijateljskih i rodbinskih druženja. To nisu velike žrtve kad to usporedimo sa žrtvom naših zdravstvenih djelatnika”, rekao je Plenković.

Dodao je da je situacija pod kontrolom, iako broj hospitaliziranih raste. “Ali, imamo dovoljno respiratora. Nije slom zdravstvenog sustava. Mnoge zemlje idu u zatvaranje da izbjegnu slom sustava”, rekao je Plenković i dodao da je u KB Dubrava slobodno oko 500 kreveta.

“Broj hospitaliziranih je veći jer on kasni za krivuljom, porast broja je ekvivalent broja zaraženih u zadnjih 10 dana. Ali oba broja stagniraju. Porast se usporava. Slično je s brojem ljudi na respiratoru. Usporavanje nam poručuje da situacija ne izmiče kontroli, ali to ne znači da se možemo opustiti. Jer situacija se može pogoršati”, rekao je premijer.

Vlada će na današnjoj sjednici, temeljem rebalansa proračuna, donijeti odluku o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač država, za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala, kao i odluku o isplati namjenske pomoći za podmirivanje dijela dospjelih obveza bolničkih zdravstvenih ustanova u vlasništvu županija prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala.

Na dnevnom redu sjednice je i odluka o dodjeli državne potpore društvu Croatia Airlines za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti covid-19. Vlada će usvojiti i zaključak u vezi sa Sporazumom o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog covid-19 cjepiva za države članice Europske unije.

Komentiraj