Filip Kos/PIXSELL

Peta godišnjica stranice koja promovira umjetnike

U utorak, 13. studenoga, u Galeriji Zvonimir otvara se izložba “PerceiveArt – Leave a Trail” na kojoj će biti zastupljeno 17 autora, a time se obilježava peta godišnjica rada internetske stranice PerceiveArt. Riječ je projektu nezavisne kustosice i povjesničarke umjetnosti Sonje Švec Španjol, odnosno stranici koja je namijenjena promoviranju hrvatske umjetnosti i umjetnika, a u potpunosti je neprofitna karaktera.

PerceiveArt spada u iznimno rijetke, ako ne i jedine, medijske prostore za objavu autorskih tekstova posvećenih isključivo likovnoj umjetnosti. Cilj je promoviranje likovne umjetnosti kroz kritičke osvrte izložbi, recenzije knjiga, razgovore s umjetnicima i predstavljanje izložbi.

Sonja Švec Španjol istaknula je da je svakom freelanceru u Hrvatskoj najveći izazov kako dobro izbalansirati omjer radnog i slobodnog vremena i postići nekakvu financijsku stabilnost na mjesečnoj bazi. Dodaje da takav način rada ima i velike prednosti:

“Omogućuje mi slobodu, neovisnost i mogućnost da radim ono što iskreno volim i to na način za koji vjerujem da je ispravan. Oduvijek mi je prioritet bio s punom odgovornošću stajati iza svog rada i svojih postupaka. Najsretnija sam kada otvorimo izložbu i kada vidim da su umjetnik ili umjetnica s kojima sam surađivala istinski sretni i zadovoljni kvalitetom izložbe, brojem posjetitelja i povratnim informacijama o svom radu. Imati mogućnost i priliku biti djelićem takvog projekta i doprinijeti mu svojim znanjem i radom jest ono što me istinski veseli.”

Istaknula je da u poslu nastoji razdvojiti osobni ukus i profesionalno gledanje na pojedine projekte: “Naravno da kao privatna osoba imam vlastiti ukus i da bih neka djela htjela imati doma na zidu, ali ne rukovodim se tim kriterijima kod odabira izložbi i umjetnika o kojima pišem na portalu. Želim da stranica predstavlja i promovira sve oblike umjetnosti koje smatram kvalitetnima sa stručnog povjesničarsko-umjetničkog i muzeološkog aspekta svog posla. Volim otkrivati nove ljude, širiti vlastite horizonte, vježbati oko i upoznavati se čak i s
onime što po osobnom ukusu nikad ne bih izabrala, ali sam svjesna da je dobro”.

Smatra problematičnim to što većina medija objavljuje tekstove samo o poznatim umjetnicima: “Ako je riječ o umjetniku čiji su radovi
izvrsni, ali nije toliko zastupljen u medijima iako ga je struka prepoznala upitno je hoće li popratiti izložbu. Postoji i tendencija razbacivanja velikim riječima. Dovoljno je da jedan novinar u svom tekstu napiše ‘najbolji mladi umjetnik u Hrvatskoj’ i da svi mediji prenesu
te epitete i drže ih se dugo, iako struka nije dala takvu potvrdu i unatoč postojanju drugih kvalitetnih ili kvalitetnijih umjetnika. Nadalje, više nema klasične podjele na novinare koji se bave politikom, kulturom i sportom, nego svi rade sve, pa nedostaju kompetencije za kvalitetno praćenje događaja u području kulture i umjetnosti”.

Komentiraj