Svijet
Decoration icon

ekonomija

Šest dana prije izbora za Kongres i Senat pet zabrinjavajućih brojki za američke Demokrate

Autor:

epa10279668 US President Joe Biden delivers remarks on protecting Social Security and Medicare and lowering prescription drug costs at the OB Johnson Community Center, in Hallandale Beach, Florida, USA, 01 November 2022.  EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Nova anketa  oslikava vrlo sumornu sliku biračkog tijela za demokrate, s brojnim znakovima upozorenja koji sugeriraju da će izbori 2022. biti vrlo teški za njihovu stranu.

Objavljujemo pet brojeva koji su posebno zabrinjavajući za demokrate, jer je do izbora za Kongres i Senat ostalo još samo šest dana.

1) 42%: To je postotak birača koji odobravju dosadašnji rad predsjednika Joea Bidena, što je pad od 46% u anketi CNN-a dovršenoj u rujnu i početkom listopada. Demokrate bi još više trebala zabrinuti činjenica da, dok samo 17% vjerojatnih glasača snažno odobrava posao koji Biden radi, nevjerojatnih 47% ga snažno ne odobrava, što je veliki jaz.

2) 61%: To je broj vjerojatnih birača koji kažu da Biden nije posvetio dovoljno pažnje najvažnijim problemima s kojima se zemlja suočava. Samo 39% kaže da Biden ima prave prioritete. Nikada nije dobro za političara biti na pogrešnoj strani toga. Konteksta radi, u anketi koju je proveo CNN neposredno prije izbora u sredini mandata 2018.,  na kojima su demokrati osvojili 40 mjesta u Zastupničkom domu, 40% ukupnog broja ispitanika reklo je da Trump ima prave prioritete za zemlju.

3) 51%: To je broj vjerojatnih birača koji kažu da je ekonomija ključno pitanje u određivanju njihovog glasa. Pobačaj, s 15% jedino je drugo pitanje koje ima dvoznamenkasti broj. To je pozitivan dokaz da nas očekuju novi izbori tipa “to je ekonomija”. A to ne sluti loše za stranku na vlasti, pogotovo kada se uzme u obzir stalna zabrinutost oko inflacije i cijene plina. U međuvremenu, republikanci mjesecima razbijaju glavu o onome što opisuju kao Bidenovo loše upravljanje gospodarstvom. Među vjerojatnim glasačima koji kažu da im je ekonomija glavna briga, 71% kaže da planira podržati republikanskog kandidata u svom okrugu zastupničkog doma.

4) 28%: Toliko vjerojatnih birača kaže da stvari idu “jako” ili “prilično” dobro u zemlji. Više od 7 od 10 (72%) kaže da stvari idu “prilično” ili “jako” loše. To sugerira da se radi o biračkom tijelu koje je gladno korekcije smjera, što bi, s obzirom na to da demokrati kontroliraju Bijelu kuću, Zastupnički dom i Senat, trebala biti vrlo dobra vijest za republikance.

5) 75%: Tri četvrtine vjerojatnih glasača kaže da je gospodarstvo usred recesije. Predmet je rasprave o tome ide li gospodarstvo prema recesiji, ali ono o čemu se ne raspravlja je kako glasači percipiraju ekonomske uvjete. (Vidi #3).

Slika koja proizlazi iz ankete govori da je glasačko tijelo duboko zabrinuto stanjem gospodarstva i uopće nije uvjereno da se Biden koncentrira na to onoliko koliko bi trebao. Anketa također otkriva da su glasači koji su protiv Bidena daleko strastveniji od onih koji su za Bidena, što je neusklađenost koja često predviđa razliku u odazivu.

Anketa se, na neki način, čita kao nešto što je približno najgorem mogućem scenariju za demokrate. A s manje od tjedan dana do dana izbora, uopće nije jasno što mogu učiniti da to promijene.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.