epa

PENTAGON “Uspješno smo pogodili sve predviđene ciljeve”

Sjedinjene Države u subotu su izvijestile da su “uspješno pogodile sve ciljeve” što su ih SAD, Francuska i Velika Britanija predvidjele u Siriji u znak odmazde sirijskom režimo za upotrebu kemijskog oružja protiv svojeg naroda.

“Ne želimo se miješati u sukob u Siriji, ali ne možemo dopustiti takva kršenja međunarodnog prava”, izjavila je glasnogovornica Pentagona Dana White na konferenciji za novinare.

“Uspješno smo pogodili sve predviđene ciljeve”, dodala je.

Napadi zapadnih snaga protiv sirijskog režima, koji su bili “precizni, važni  i učinkoviti” zadali su takav udarac sirijskome kemijskom programu da će mu “trebati još godine da se od njih oporavi”, kazao je visoki dužnosnik Pentagona, general Kenneth McKenzie.

Ruska protuzračna obrana uopće nije djelovala, a protuzračna obrana sirijskog režima djelovala je tek nakon naših napada, dodao je McKenzie na konferenciji za novinare. “Nemamo nikakvih indicija da su Rusi koristili protuzračnu obranu”, objasnio je McKenzie.

“Sirijska protuzračna obrana nije pogodila nijedan zrakoplov ni presrela ijedan projektil ispaljen u ovoj operaciji”, kazao je general, dodavši da su snage sirijskog režima riskirale civilne žrtve pošto su svoje rakete ispalile tek nakon zapadnjačkih udara.

“Kada ispaljujete željezo u zrak ono mora negdje pasti”, rekao je.

Kazao je kako su snage predvođene SAD-om ispalile 105 projektila protiv tri mete, što znači da je operacija bila dvostruko veća od američkih udara prošle godine kada je SAD odgovorio na izvješća napada sirijske vlade kemijskim oružjem na civile.

Ciljevi napada Zapada bila su tri mjesta koja se povezuju s programom kemijskoga naoružanja sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, blizu Damaska i u središnjem dijelu zemlje.

Riječ je o ciljanom odgovoru Zapada nakon što je 7. travnja na grad Doumu izvršen kemijski napad koji se pripisuje sirijskim vlastima, a u kojem su ubijeni desetci ljudi.

Komentiraj