Američka vojna zadaća u Siriji “nije se promijenila” i postrojbe zasad ostaju ondje, objavio je Pentagon u četvrtak, nekoliko dana pošto je predsjednik Donald Trump rekao da želi povući oko 2.000 američkih vojnika raspoređenih u toj zemlji.

“Naša zadaća u Siriji bila je pobijediti skupinu Islamsku državu”, rekla je glasnogovornica Pentagona Dana White. “Ta se zadaća nije promijenila”, dodala je.

Američki predsjednik je u utorak stvorio zbrku rekavši da želi otići iz Sirije, proturječeći tako svojim generalima i najbližim savjetnicima koji strahuju da bi prenagli odlazak mogao osigurati diplomatsku i vojnu pobjedu Rusiji i Iranu.

Bijela kuća je u srijedu objavila da se vojna misija radi iskorjenjivanja skupine Islamske države (IS) u Siriji privodi kraju, ne rekavši ipak ništa o eventualnom vremenskom planu povlačenja američkih snaga.

General-pukovnik Kenneth McKenzie, drugi glasnogovornik Pentagona, ustvrdio je u četvrtak da se vojna strategija u Siriji nije mijenjala.

“Uvijek smo smatrali da ćemo, kada ostvarimo cilj protiv skupine IS-a, prilagoditi razinu naše prisutnosti na mjestu događaja, dakle u tom smislu se doista ništa nije promijenilo”, rekao je.

Sjedinjene Države od 2014. vode međunarodnu koaliciju protiv IS-a u Siriji i u Iraku, ali već nekoliko tjedana ne bilježe napredak pošto su se kurdski borci prestali boriti s džihadistima i napadaju turske snage u Afrinu.

Komentiraj