Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić održala je u petak konferenciju za novinare na ztemu ‘Globalnog kompakta o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama’.

“Niti jedna država ne može sama riješiti pitanje migracija, svaka država ima suvereno pravo izabrati mjere koje joj odgovaraju vezano uz migracije”, rekla je Pejčinović Burić dodajući kako se države članice Kompaktom ne obvezuju prihvaćati migrante.

“Trenutno su u Hrvatskoj tijeku međuresorne konzultacije oko ovoga dokumenta’, dodala je. Navela je i kako su iznenađeni što predsjednica neće ići u Marakeš.

Podsjetimo, predstavnici svih država koje ga podržavaju svečano bi ga prihvatili na skupu u Marakešu od 10. do 11. prosinca, prenosi N1.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, inače, u nedavnom je obraćanju Općoj skupštini UN-a pozdravila je “uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju. Vjerujemo da nas ovaj katalog ciljanih mjera i najboljih praksi može voditi u traženju najboljih rješenja na koordiniraniji način i uz bolji ishod. Radujem se našem sastanku u Marrakechu u prosincu i pozdravljam sve napore posebne predstavnice UN-a Louise Arbour”, dio je njezina govora.

Komentiraj