Pedro Almodovar objasnio zašto nije i neće snimiti hollywoodski film

Autor:

MANOLO PAVÓN/SONY PICTURES CLASSICS

Veliki španjolski redatelj i dvostruki osvajač Oscara Pedro Almodóvar u svojoj gotovo 50 godina dugoj karijeri uvijek se odupirao odlasku u Hollywood. Prema onome što je rekao u britanskom listu The Independent, tako će biti i dalje. „Imam specifičan način rada a moja intuicija govori mi da to nije način na koji se radi u Hollywoodu ili u velikim filmskim studijima“, izjavio je Almodovar u intervjuu dodavši „Mislim, ja sam umjetnik“.

Almodovar je do sada snimao španjolske filmove a u dva slučaja koristio je internacionalne zvijezde ali to su bili kratki filmovi „Ljudski glas“ sa Tildom Swinton i „Strange Way of Life“ sa Pedrom Pascalom i Ethanom Hawkeom. No, oba filma snimljena su europskim, a ne američkim, novcem. Razlog zbog kojeg Almodovar ne želi snimati film u Hollywoodu jest činjenica da je „control freak“ i da u potpunosti želi kontrolirati svaki segment rada na filmu kao i konačnu verziju filma, što u Hollywoodu određuju producenti, a ne redatelji.

„Ja radim sve, ja donosim odluke“, objasnio je. Grozi se kada gleda tv seriju i vidi da je na kraju epizode redatelj jedva spomenut. „Čak i kada čitate filmske magazine vidite da se raspravlja o glumcima a ne o redateljima. U redu, spominju se Tarantino i Scorsese, ali meni se čini da je redatelj samo član tehničke ekipe filma. To je pitanje moći. Meni se čini da redatelj u takvom sustavu mora slušati puno ljudi. Mora slušati producente, glumce, a u nekim slučajeve i agente. Ne osjećam da je to sustav u kojem bi mogao raditi“.

OZNAKE: pedro almodovar

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.