Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić izrazio je zabrinutost zbog informacija da je prvog dana trgovanja dionicama Leda gubitak mirovinskih fondova 200 milijuna kuna. Grujić se pita jesu li u opasnosti mirovinski fondovi, ali i isplate mirovina. Te je navode u nedjelju komentirao ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ministar je poručio kako mirovine nisu ugrožene. “Održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna. I to prvog i drugog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se neodgovorno prema hrvatskim građanima”, rekao je Pavić u izjavi medijima.

Objasnio je da drugi szip ima vrijednost od 88 milijardi kuna, od čega je tri četvrtine u državnim obveznicama, a ostatak je u različitim dionicama. “Njihov godišnji doprinos je između 4 do 5 milijardi kuna. Prema tome, mirovine su apsolutno neupitne, isplata je neupitna i održivost sustava mirovina je sigurna”, dodao je Pavić.

Naglašava kako su u stalnom kontaktu s glavnim predstavnicima mirovinskih fondova koji su već na vrijeme osjetili krizu u Agrokor.

“Riješili su se većine dionica, ostalo je nešto malo dionica Leda i Belja, ali itekako mogu reći da je ulaganje u dionice i drugi fond dugoročna stvar. Na nekim dionicam se dobiva, na nekima gubi. Portfelj je konzervativno ulagan, diverzificiran i ne vodi u pitanje niti doprinose niti isplatu mirovina. Gubitak koji se nažalost dogodio je u vrijednosti koja je puno, puno manja od doprinosta”, rekao je Pavić.

Za kraj je najavio kako cjelovita mirovinska reforma kreće sljedeće godine.

Komentiraj