PAVIĆ UVJERAVA “Isplata mirovina je neupitna”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić izrazio je zabrinutost zbog informacija da je prvog dana trgovanja dionicama Leda gubitak mirovinskih fondova 200 milijuna kuna. Grujić se pita jesu li u opasnosti mirovinski fondovi, ali i isplate mirovina. Te je navode u nedjelju komentirao ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ministar je poručio kako mirovine nisu ugrožene. “Održivost i stabilnost mirovinskog sustava je neupitna. I to prvog i drugog stupa, i svatko tko tvrdi drugačije ponaša se neodgovorno prema hrvatskim građanima”, rekao je Pavić u izjavi medijima.

Objasnio je da drugi szip ima vrijednost od 88 milijardi kuna, od čega je tri četvrtine u državnim obveznicama, a ostatak je u različitim dionicama. “Njihov godišnji doprinos je između 4 do 5 milijardi kuna. Prema tome, mirovine su apsolutno neupitne, isplata je neupitna i održivost sustava mirovina je sigurna”, dodao je Pavić.

Naglašava kako su u stalnom kontaktu s glavnim predstavnicima mirovinskih fondova koji su već na vrijeme osjetili krizu u Agrokor.

“Riješili su se većine dionica, ostalo je nešto malo dionica Leda i Belja, ali itekako mogu reći da je ulaganje u dionice i drugi fond dugoročna stvar. Na nekim dionicam se dobiva, na nekima gubi. Portfelj je konzervativno ulagan, diverzificiran i ne vodi u pitanje niti doprinose niti isplatu mirovina. Gubitak koji se nažalost dogodio je u vrijednosti koja je puno, puno manja od doprinosta”, rekao je Pavić.

Za kraj je najavio kako cjelovita mirovinska reforma kreće sljedeće godine.

Komentiraj