Patrijarh srpski Porfirije: “Hrvatska je postala moja druga domovina”

“Hrvatska je postala moja druga domovina”, izjavio je dojučerašnji episkop Zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije Perić nakon što je u petak u Beogradu ustoličen za patrijarha SPC i poglavara srpskih pravoslavnih vjernika.

“Moje patrijarško služenje neće kretati stazama parcijalnih interesa, niti će sadržati elemente suvremenog strančaranja i parcijalnog bavljenja politikom, već ću nastojati njegovati saborni duh. Suvremena politika često u sebi nosi i dosta neprijatnosti i borbu grupa koje se udružuju radi ponekad međusobnog rivaliteta, a to ne vidim kao politiku kao izvornom smislu riječi“, prenio je N1 Porfirijeve riječi.

Poručio je da je Kosovo “za nas zavjet, koji je vezan za Novi zavjet”. “Otuda je Kosovo za nas nit, pupčana vrpca koja nas povezuje s našom duhovnom povijesnom kolijevkom, suštinom našeg identiteta, Kosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici“, rekao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snažni i trezveni, da ne dozvole da ovlada strah i ocijenio da „svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus“.

“Čovjek je jedini virus koji čini debalanse u svijetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobijediti ovu pošast, prije svega pošast greha i bolesti“, naglasio je patrijarh.

Obećao je i da će nastaviti služiti svom narodu i u Hrvatskoj. “Hrvatska je postala moja druga domovina, a narod koji sam tamo upoznao će ostati uzor meni u godinama koje predstoje. Isto to važi i za Sloveniju. Istu tu brigu moju i svih nas zaslužuju i svi u Sjevernoj Makedoniji, koji čuvaju velike svetinje već vjekovima”, rekao je patrijarh.

Komentiraj