FaH

PARLAMENT GLASUJE O STANJU VOJSKE: U Sloveniju ušlo 8.000 migranata

Slovenska policija objavila je u utorak ujutro da je u tu zemlju u ponedjeljak i tijekom noći ušlo skoro 8.000 migranata, od čega dio ilegalno preko zelene granice, dok se parlament sprema glasovati o slanju vojske na granicu.

Nešto poslije ponoći, navodi slovenska policija, u blizini graničnog prijelaza Rigonce, nasuprot hrvatskom prijelazu Harmica, otkriveno je oko 2.000 izbjeglica koji su odvedeni u prihvatni centar u Brežicama, gdje je trenutačno oko 3.300 stranaca.
U Austriju je pak po informaciji slovenske vlade prešlo samo oko 2.000 osoba. Ured za informiranje slovenske vlade naveo je da sadašnje stanje prelazi sve prihvatne mogućnosti Slovenije na koje se država pripremala.
O stanju na granici s Hrvatskom do kasno u noć raspravljala je slovenska vlada koja je najavila da će u parlament uputiti izmjene zakona o obrani po kojem bi se vojska mogla učinkovitije  koristiti u obrani granice, a za što je potrebna dvotrećinska većina zastupnika,

Na dramatično stanje na slovenskoj granici tijekom dana će visoke duužnosnike EU-a pokušati upozoriti i slovenski predsjednik Borut Pahor koji će se među ostalima sastati i s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Najavljeno je da bi jedna od tema trebala biti i arbitražni spor s Hrvatskom.

Komentiraj