Papa Franjo zatražio je od Njemačke da se nastavi boriti za Pariški sporazum o klimatskim promjenama i “nastavi rušiti zidove” koji ometaju međunarodnu suradnju, kazala je u subotu nakon privatne audijencije kod pape Franje njemačka kancelarka Angela Merkel.

Takav ‘dnevni red’ u snažnom je kontrastu u odnosu na američku politiku, nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio u svibnju da će se SAD povući iz globalnog sporazuma o klimi, postignutog 2015. u Parizu, odnosno o borbi protiv klimatskih promjena, čime je izazvao bijes mnogih svjetskih čelnika.

“Papa me je ohrabrio da nastavim i borim se za međunarodne sporazume, uključujući Pariški sporazum o klimi”, kazao je Merkel novinarima nakon neuobičajeno dugog, 40-minutnog razgovora tijekom privatne audijencije.

Merkel, koju u rujnu čekaju njemački parlamentarni izbori, kazala je također da je Papa izrazio svoju potporu agendi sastanka G20, najvećih svjetskih gospodarstava, koji će se održati u srpnju u Hamburgu.

“Ta agenda (G20) polazi od toga da smo dio svijeta u kojem radimo zajedno kroz multilateralnu suradnju”, rekla je njemačka kancelarka o svojim razgovorima s Papom.

“To je svijet u kojem želimo rušiti zidove, a ne podizati ih, i u kojem tražimo prosperitet, bogatstvo, poštovanje i dignitet za cijelo čovječanstvo”, rekla je Angela Merkel.

Za razliku od ovakvog pristupa, ističe Reuters, Trump, koji je obećao izgraditi zid duž granice s Meksikom, izbjegao je ili odustao od nekih oblika multilateralne suradnje.

Ranije je Vatikan objavio priopćenje u kojem je naveo kako je papa Franjo u subotu, tijekom privatne audijencije, s njemačkom kancelarkom razgovarao o aktualnim međunarodnim zbivanjima, između ostaloga o terorističkoj prijetnji i klimatskim promjenama.

Papa i kancelarka su se “složili da je posebnu pozornost potrebno usmjeriti na odgovornost međunarodne zajednice u borbi protiv siromaštva i gladi, globalne prijetnje terorizma i klimatskih promjena”, precizira se u priopćenju.

Merkel, koju je Papa primio četvrti put, s njim je razgovarala i o drugim pitanjima od zajedničkog interesa, posebice o sljedećem sastanku skupine G20 u Hamburgu u srpnju, na kojem će se razmatrati pitanja klime i energije, naveo je Vatikan dodavši da je Papa kancelarki Merkel izrazio žaljenje zbog smrti bivšeg kancelara Helmuta Kohla, kojeg je ocijenio “velikim državnikom”.

France presse dodaje da je njemačka kancelarka rekla novinarima da je s Papom razgovarala i o problemu imigracije te da su oboje izrazili žaljenje zbog američke odluke o napuštanju Pariškog sporazuma o klimi.

Nakon audijencije Merkel se sastala s drugom osobom Vatikana, Papinim državnim tajnikom Pietrom Paolinom i Papinim “ministrom vanjskih poslova” monsignorom  Paulom Gallagherom.

Komentiraj