Panasonic obustavlja suradnju s Huaweijem

Japanska tvrtka Panasonic poručila je kako obustavlja poslovanje s Huaweijem, objavio je u četvrtak BBC.

The Guardian i Financial Times u svojim člancima navode kako će Panasonic prestati s isporukom određenih dijelova za Huaweijeve mobitele. Najavili su kako to rade kako bi se uskladili s novim restrikcijama koje je nametnuo SAD.

“Panasonic je u internoj objavio najavio kako bi trebao obustaviti transakcije s Huaweijem i njihovih 68 podružnica koje su zabranjene od strane američke vlade”, poručili su iz Panasonica.

Panasonic, koji je odlučio obustaviti dio poslovanja, proizvodi i dijelove za mobitele. Huawei je odbio komentirati ovu odluku Panasonica. Nakon ove odluke dionice Panasonica su pale za 1,4 posto, prenosi portal Index.

Podsjetimo, Huawei bi mogao predstaviti vlastiti operativni sustav najkasnije u proljeće sljedeće godine, najavio je to izvršni direktor kompanije u srijedu. Huaweiju je onemogućeno korištenje Googlovog operativnog sustava Android nakon što su Sjedinjene Države kompaniju prošloga tjedna stavile na popis zabranjenih pravnih osoba.

Izvršni direktor odjela za potrošače Yu Chengdong objavio je da će uskoro razviti vlastiti operativni sustav za pametne telefone, tablete i druge ‘pametne’ uređaje, te za televizijske prijemnike i automobile.

Posljednjih tjedana intenzivirao se trgovinski rat između SAD-a i Kine, te je američko ministarstvo trgovine zabranilo američkim kompanijama da prodaju tehnologiju Huaweiju bez dozvole vlade. U ponedjeljak je ministarstvo najavilo 90-dnevnu odgodu te mjere.

SAD optužuju Huawei da pomaže kineskoj vladi u špijunaži drugih zemalja, iako to nisu potkrijepili nikakvim dokazima.

Komentiraj