“Pakistanska obavještajna služba upletena u bombaški napad”

epa

Glavni zapovjednik vojnih snaga Indije u Kašmiru rekao je u utorak da je pakistanska obavještajna agencija Inter-Services Inteligence (ISI) bila upletena u bombaški napad na sigurnosni konvoj prošlog tjedna za koji je odgovornost preuzela militantna skupina iz Pakistana.

Najmanje 40 pripadnika paravojnih snaga ubijeno je u samoubilačkom bombaškom napadu na cesti u Kašmiru u četvrtak. Odgovornost je preuzela skupina militanata iz Pakistana, Jaish-e-Mohammad (JeM).

Indija je optužila Pakistan da stoji iza napada te su tenzije eskalirale između dviju nacija koje posjeduju nuklearno oružje.

Pakistan je osudio bombaški napad i negirao je upletenost, a u utorak su zatražili UN za pomoć, zbog sve lošije sigurnosne situacije.

General poručnik K.J.S Dhillon rekao je novinarima da je vođa napada praćen, a da je cijeli napad orkestriran s pakistanske strane granice.

“Napad je koordinirao ISI s druge strane granice uz pomoć pakistanskih i JeM zapovjednika”, rekao je Dhillon.

Dhillon nije predstavio dokaze koji potvrđuju njegove tvrdnje.

Rekao je da ne može biti specifičniji oko istrage napada i ulozi pakistanskih obavještajaca, osim što može navesti njihovu blisku suradnju sa JeM-om.

“JeM je dijete pakistanske vojske i ISI-ja. Organizatori napada su Pakistan, ISI i JeM”, naglasio je Dhillon u Srinagaru, inače glavnom gradu pokrajine Kašmir.

Pakistan je zatražio od Indije otvorenu i poštenu istragu oko napada kako bi dokazala svoje tvrdnje.

“Optužiti Pakistan prije nego li je istraga završila je apsurdno”, rekao je ministar vanjskih poslova Pakistana, Shah Mahmood Qureshi u pismu glavnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu pri čemu je zatražio i pomoć UN-a.

Indijski premijer Narendra Modi obećao je snažan odgovor na napad koji je uzrokovao bijes diljem Indije i izazvao pozive na odmazdu.

Indija optužuje Pakistan za pobune u Kašmiru i Jammuu već 30 godina, u jedinoj većinski muslimanskoj pokrajini. Pakistan kaže kako samo pokušavaju moralno i diplomatski pomoći kašmirskom narodu u njihovoj borbi za samoopredjeljenje.

Indijske snage sigurnosti u Kašmiru su u ponedjeljak usmrtile tri militanta, uključujući i organizatora samoubilačkog bombaškog napada, izjavili su dužnosnici.

Jammu i Kašmir mjesto su sukoba Indije i Pakistana još od indijske neovisnosti iz 1947. godine, a međusobno su ratovali tri puta.

Komentiraj