EPA/IGOR KUPLJENIK

Pahor u subotu raspisuje parlamentarne izbore

Slovenski predsjednik Borut Pahor u subotu će potpisati odluku o raspuštanju sadašnjeg saziva parlamenta i raspisivanju novih izbora za 90 zastupnika, potvrđeno je u četvrtak iz Pahorova ureda.

Tada će biti objavljen i datum održavanja izbora, a u igri su zadnja nedjelja u svibnju ili prva nedjelja u lipnju. Kako javljaju slovenski mediji, stranka premijera Mire Cerara naklonjena je ideji da se izbori održe 3. lipnja, kako bi parlament mogao dovršiti neke već započete postupke, među ostalim i postupak oko prijedloga zakona kojim bi se Nova Ljubljanska banka (NLB) zaštitila od ishoda tužbi koje se protiv nje vode na hrvatskim sudovima u vezi s pitanjem tzv. prenesene devizne štednje hrvatskih građana u toj banci. Neke druge veće stranke zalažu za izbore 27. svibnja.

Kako je objavio ured predsjednika republike, Pahor će danas i sutra obaviti završne konzultacije s političkim strankama, a odluku o raspuštanju parlamenta potpisat će u subotu ujutro u 11 sati.
Pahor će se danas i u petak sa strankama neformalno konzultirati o željenom datumu izbora kako bi čuo njihove argumente, ali je u odluci o datumu održavanja izbora samostalan i neovisan, vezan samo za ustav i zakonski determinirane rokove, naveo je predsjednikov kabinet u izjavi za javnost.

Komentiraj