Fah

PAD EGYPTAIROVOG ZRAKOPLOVA: U moru pronađeni komadi drva i tkanine

Još uvijek traje potraga za ostacima zrakoplova Egyptaira koji je nestao nad Sredozemljem. Avion u kojem je bilo 66 osoba nestao je s radara.

Obitelji putnika i posade žele saznati što se dogodilo njihovim najdražima. Egipatske vlasti objavile su jučer da su našle ostatke zrakoplova, no demantirali su ih Grci, a nakon toga je potpredsjednik Egyptaira Ahmed Adel ipak rekao kako djelovi koji su pronađeni nisu s njihova zrakoplova.

Predsjednik grčkog Odbora za zračnu sigurnost rekao je u četvrtak da ostaci pronađeni u moru južno od otoka Krete nisu dijelovi zrakoplova Egyptaira čime je opovrgnuo prethodnu objavu aviokomapnije iz Egipta čiji je predsjednik naredio mobilizaciju svih raspoloživih snage u potragu za nestalim putničkim zrakoplovom.

“Do sada analiza pronađenih ostataka pokazuje da ne pripadaju zrakoplovu, egipatski kolega mi je u posljednjem kontaktu oko 18,45 po srednjoeuropskom vremenu potvrdio da nije dokazano da su ti ostaci s leta Egyptaira”, rekao je taj dužnosnik.

Ranije je Egyptair na društvenoj mreži Twitter objavio da su grčke vlasti pronašle  “plutajući materijal” i pojaseve za spašavanje te da bi to mogli biti ostaci zrakoplova.

“Pronađen je komad drva i tkanine”, rekao je dužnosnik grčkog Odbora za zračnu sigurnost.

Mobilizirane sve snage

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio je u četvrtak navečer da ministarstvo civilnog zrakoplovstva, vojni centar za potragu i spašavanje, mornarica i njihove zračne snage poduzmu sve potrebne mjere kako bi pronašle ostatke zrakoplova, javlja Reuters.

U priopćenju iz Sisijeva ureda stoji da ministarstvo civilnog zrakoplovstva mora osnovati istražni odbor koji odmah treba početi istraživati uzroke nestanka zrakoplova.

Na letu na liniji Pariz-Kairo zrakoplov EgyptAira nestao je u četvrtak s radara nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280 metara.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira. Kanadska vlada potvrdila je u četvrtak navečer da su u zrakoplovu bila dva kanadska državljana. Ranije se govorio o jednom putniku iz Kanade.

Mračna strana kompanije

Ova kompanija je već imala slučaj rušenja aviona 1999. godine na prekooceanskom letu iz Amerike za Europu, kada je pilot iskoristio trenutak kada je kapetan zrakoplova otišao na WC. On se zaključao i počeo ponavljati jedno te istu rečenicu i obrušio avion u more, podjsećaju strani mediji.

Tada su egipatske vlasti povjerile istragu američkim vlastima i nakon toga nisu željeli priznati rezultate američke istrage

Komentiraj