Ovu pješčanu plažu često nazivaju najljepšom na Jadranu

Autor:

15.09.2023. - Dugi otok - Plaza Saharun Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Sime Zelic/PIXSELL

Plaža Sakarun nalazi se na sjeverozapadnoj obali Dugog otoka, nedaleko od mjesta Božava. Jedna je od najljepših plaža Hrvatske.

Ovu prekrasnu plažu često nazivaju i Saharun zbog bijelog pijeska koji podsjeća na pustinju Saharu, ali ispravan naziv joj je Sakarun, što je povezano s ribarskom tradicijom i sakom – donjim dijelom ribarske mreže.

Sitni bijeli pijesak zaštitni je znak ove plaže. Dugačka je oko 800 metara i okrenuta prema južnoj strani Jadrana, pružajući spektakularan pogled i kristalno čisto more. Šuma crnog i alepskog bora te makija pružaju prirodni hlad i stvaraju savršenu atmosferu za bijeg od vrućine.

Iako je plaža okrenuta prema otvorenom moru, zaštićena je dugim zaljevom i more je u ljetnim mjesecima uvijek ugodne temperature za kupanje.

Sama uvala je turističkim vlakićem povezana s obližnjom Božavom. Za vrijeme ljetne sezone gotovo su uvijek gužve pa je upravo sada idealno vrijeme da posjetite plažu Sakarun. A ako ste već na ovom dijelu otoka nemojte propustiti priliku otići do obližnjeg Velog Rata gdje se nalazi istoimeni svjetionik – najviši i najljepši na Jadranu.

U nastavku pogledajte fotografije Pixsellovog Sime Zelica:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.