Veli rat je najviši svjetionik na Jadranu, uz njega se veže neobična legenda

Autor:

15.09.2023., Veli Rat - Svjetionik Veli Rat. DRON Photo: Sime Zelic/PIXSELL

Sime Zelic/PIXSELL

Veličanstveni svjetionik Veli rat nalazi se na jugozapadnoj strani Dugog otoka, blizu istoimenog mjesta. Visok je čak 42 metra i to je najviši svjetionik na Jadranu. No visina mu nije jedina impresivna karakteristika – okružen mirisnom borovom šumom i uvalama sa šljunčanim plažama, svjetionik Veli Rat oduzima dah svojom ljepotom i poviješću.

Legenda o žumanjcima

Prvi put je zasvijetlio davne 1849. godine, a uz njega se vežu razne legende poput one da je za fasadu neobične žute boje utrošeno 100.000 žumanjaka. 

Uz svjetionik se nalazi i kapelica sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, koja čuva Rimski misal iz 1869. godine. Kapelica je u novije vrijeme postala popularnom lokacijom za romantična vjenčanja.

Popularno odredište turista

Okolica svjetionika obiluje prekrasnim šljunčanim plažama, savršenima za osvježenje u kristalno čistom moru. Nedaleko se nalazi i kamp s barom koji svake godine privlači posjetitelje koji žele pobjeći od buke i gužve.

Za dodatni doživljaj, u dvorištu svjetionika simpatična je ljuljačka koja je postala pravi foto kutak za stvaranje nezaboravnih uspomena s ovog jedinstvenog mjesta.

Također, u svjetioniku je moguće i odsjesti. Postoje dva apartmana za četiri ili tri osobe, sa sobama koje gledaju na more ili zvijezde. O gostima brine svjetioničar koji sa svojom obitelji živi u svjetioniku.

U nastavku pogledajte fotografije Pixsellovog Sime Zelica:

OZNAKE: dugi otok, veli rat

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.