Otvorena knjiga žalosti za Josipa Briškog: “Hvala ti za vjernost Domovini i beskrajnu odanost”

Ministarstvo obrane radni dan je započelo minutom šutnje za Josipa Briškog koji je poginuo u napadu na hrvatske vojnike u Afganistanu u srijedu.

U knjigu žalosti upisali su se ministar obrane Damir Krstičević, načelnik glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, generali i brojni vojnici.

“Dragi i poštovani Josipe, hrabro i časno otišao si uz rame najvećih velikana i ratnika. Hvala ti za vjernost Domovini i za beskrajnu odanost Hrvatskoj vojsci. Zauvijek ćeš biti u mislima i srcu svakog hrvatskog vojnika!“, napisao je ministar Krdtičević u knjigu žalosti.

Opraštajući se od preminulog vojnika, general Šundov je istaknuo: “Današnji dan započeli smo otvaranjem Knjige žalosti i upisom dojmova nas vojnika, kao i minutom šutnje počasti našem Josipu. U mislima smo s njegovom obitelji, kao i našim ranjenim pripadnicima u misiji u Afganistanu”.

Šundov je kazao kako će se Hrvatska vojska sjećati Josipa kao dobrog i hrabrog vojnika koji je ostavio trag u misijama i operacijama u kojima sudjeluje Hrvatska vojska. “Svi u Hrvatskoj vojsci smo mu na tome zahvalni. On je, nažalost, prva žrtva Hrvatske vojske od kada Hrvatska vojska sudjeluje i misijama i operacijama”, kazao je Šundov, kako je objavio MORH.

Podsjetimo, u srijedu oko podneva Briški je preminuo od teških ozljeda opasnih po život zadobivenih tijekom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu. Bio je pripadnik 10. hrvatskog kontingenta NATO misije potpore miru Resolute Support u Afganistanu.

Briški je u Hrvatsku vojsku pristupio 3. studenoga 2014., a od 1. rujna 2016. pripadnik je Zapovjedništva specijalnih snaga. U Afganistanu je bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga. Ovo je prva međunarodna misija u kojoj je sudjelovao. Iza sebe je ostavio suprugu i jednogodišnjeg sina.

Komentiraj