HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ

“Otvaranje britanskog tržišta rada za Hrvate bilo bi vrlo pozitivno”

Odluka Ujedinjenog Kraljevstva da ne produlji ograničenja za Hrvate na svom tržištu rada ne bi utjecala na dinamiku britanskog tržišta rada, a bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj, ocijenio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković tijekom sastanka u Banskim dvorima s britanskim ministrom za izlazak iz Europske unije Davidom Davisom.

“S obzirom na sveukupni broj hrvatskih državljana i veličinu tržišta rada, takva odluka bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj, a ne bi ni na koji način utjecala na dinamiku britanskog tržišta rada”, kazao je premijer, a prenosi vlada u priopćenju.

Hrvatska nastoji iskoristiti pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije kako bi se status hrvatskih državljana izjednačio s onim ostalih država članica na britanskom tržištu rada, rekao je Plenković naglasivši da je za Hrvatsku važno da UK ne produlji ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada.

Davis posjećuje države članice uoči sastanka Europskog vijeća 23. ožujka kada će se razgovarati i o daljnjem odnosu između EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministar Davis predstavio je viziju budućih odnosa s Europskom unijom, izrazivši uvjerenje da će oni i dalje biti prijateljski i saveznički. Naglasio je komparativne prednosti koje Velika Britanija kao globalna država ima i koje će joj, prema planovima britanskih pregovarača, omogućiti da i u budućnosti s Europskom unijom ostvari odnos od obostrane koristi. Izvijestio je i o britanskim stavovima vezano za trenutni tijek pregovora.

Plenković i Davis također su razgovarali o bilateralnim pitanjima te sigurnosnoj i vojnoj suradnji, stoji u priopćenju.

Komentiraj