OŠTEĆEN SPOMENIK KULTURE: U Dubrovniku se odlomio komad Male Onofrijeve fontane

Grgo Jelavic/PIXSELL

U subotu se u Dubrovniku odlomio komad Male Onofrijeve fontane, spomenika kulture neprocjenjive vrijednosti. Kako navode očevici, u trenutku nezgode turist se naslonio na fontanu kako bi napunio bocu vodom.

Niko Kapetanić, predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine, potvrdio je događaj i istaknuo da će restauracija početi u ponedjeljak.

‘Naši djelatnici su izašli na teren kako bi pokupili odlomljeni dio. Već od ponedjeljka ćemo početi radove na konzervaciji. Ljepila danas gotovo drže bolje od kamena, a na sreću nitko nije ozĺijeđen’, kazao je Kapetanić.

Mala Onofrijeva fontana nalazi se u niši na zidu Glavne straže, a postavio ju je Onofrio della Cava 1446. godine na istočnom dijelu Straduna, nakon što je projektiran javni vodovod 1438. godine.

Klesarske radove izveo je kipar Pietro di Martino iz Milana. Reljefi golih dječaka na osmerostranim stranama bazena, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dječaci na stupu za skupijanje i izljev vode, izražavaju renesansni svjetonazor, makar još odišu gotičkim načinom izradbe.

Fontana je nedavno potpuno obnovljena, a radovi vrijedni više od milijun i pol kuna trajali su gotovo devet mjeseci.

Komentiraj