Ostacima voća i povrća obojite svoje stare odjevne predmete

Grgo Jelavic/PIXSELL

Ostacima voća i povrća obojite svoje stare bijele majice, bluze ili hlače, koje više ne nosite. Ovakvi odjevni komadi, koji su “izašli iz mode” , a u vašoj su garderobi, najpogodniji su za eksperimentiranje s prirodnim bojama.

Poznato je da kava i cikla stvaraju problematične mrlje i koriste se za bojanje organskih pamučnih tkanina. Crveno zelje će odjeći dati ljubičastu ili pastelno lila nijansu. Dodate li prašak za pecivo dobit ćete plavu.

Stručnjakinja za ekologiju, Julia Grieve, je ponovno naglasila raznovrsnu upotrebu kurkume, koja će vašu bluzu pretvoriti u efektnu žutu kreaciju. Iznenađenje je tropsko voće avokado, koji će odjevnom komadu dati nježnu ružičastu boju.

Šalica ostataka voće ili povrća se kuha u posudi, u koju ste dodali dvije šalice vode. Kuhanje traje dva sata i slijedi cijeđenje. Tkaninu prije namočite u otopinu vode i alkoholnog octa i ostavite pola sata. ‘Ižmikani’ materijal zatim namočite u otopini koju ste pripremili. Što duže držite odjeću u otopini to će boja biti življa i izraženija.

Posušite dobro odjevni komad na suncu. Nema garancije da ćete dobiti točnu nijansu željene boje, a  odjeća će prilikom pranja puštati pigment.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]