Osnovne škole se mogu prijaviti za sudjelovanje u projektu ‘STEM revolucija – Razredna nastava’

Croatian Makers

Osnovne škole diljem Hrvatske se mogu prijaviti za sudjelovanje u projektu ‘STEM revolucija – Razredna nastava’ koji će digitalnu pismenost i programiranje uz micro:bit omogućiti i školarcima u prva četiri razreda.

Projekt je predstavio Nenad Bakić, predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), koji je STEM revolucijom tijekom 2017. uveo programiranje u širi edukacijski sustav, uz 25 tisuća doniranih mikroračunala micro:bit u preko tisuća ustanova te je u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Hrvatskom udrugom poslodavaca CARNetom i ostalim partnerima kroz projekt ‘ProMikr’o uveo programiranje u šeste razrede osnovnih škola s preko 35 tisuća doniranih micro:bitova, razvojem sadržaja i edukacijom preko dvije tisuće učitelja.

“U hrvatskom školstvu postoji izrazit interes za uvođenjem STEM kompetencija, pogotovo vezano uz tehnologiju. To se vidi u naprednim aktivnostima, primjerice kroz stalno rastući interes za Croatian Makers robotičku ligu koja sada uključuje preko 550 obrazovnih ustanova, ali jednako i na najširoj razini razvoja digitalnih kompetencija, tj. programiranja i razvoja digitalne pismenosti, kroz projekte ‘STEM revolucija’ i ‘ProMikro” rekao je  Bakić na nedavnom predstavljanju projekta koji će realizirati u suradnji s Rotary klubom Zagreb Centar i Rotary Districtom 1913 – Hrvatska.

Očekuje se prijava oko polovice škola, uzimajući u obzir zainteresiranost škola i učitelja te dostupnost druge infrastrukture poput računala, tableta ili pametnih telefona s kojima se micro:bit programira. Programiranje će se uvoditi unutar-predmetno i među-predmetno. Micro:bit je nastavno sredstvo za izvođenje postojećeg sadržaja na digitalno kreativan način pa nije potrebno mijenjati kurikulum. U međuvremenu, nakon nacionalnog projekta STEM, micro:bit se etablirao kao globalno jedinstvena i vodeća platforma za poduku računalstva s nacionalnim projektima, primjerice u Danskoj (svi učenici 5. razreda, za uvođenje programiranja), Singapuru i Kanadi.

“Kako učenici nižih razreda rijetko imaju alocirano vrijeme za korištenje informatičkih laboratorija, micro:bitovi će se smjestiti u školske knjižnice. Na taj način nastava će se moći odvijati i u knjižnici i u razredima razredne nastave. U knjižnice će se alocirati i dodatni micro:bitovi kako bi ih učenici mogli posuditi za rad kod kuće”, najavio je Bakić.

Projekt će se realizirati u trajanju od 12 ili 24 mjeseca, ovisno o dostupnosti sredstava i pristupanju škola. Moguće je financirati ga u fazama pa će škole micro:bitove dobivati u valovima, prema redu prijave. IRIM osigurava i produkciju websitea, prikupljanje prijava i komunikaciju sa školama, dok se kao partneri projektu pridružuju Hrvatska pošta, koja će donirati dostavu micro:bitova širom zemlje, kreativna agencija Bruketa&Žinić&Grey ustupit će svoje usluge u prezentaciji projekta, a PR agencija Komunikacijski laboratorij podršku u odnosima s javnošću. Osnivači neprofitne Zaklade Micro:bit su BBC, Micosoft, Amazon, Samsung, ARM, British Council i drugi.

Škole se za sudjelovanje mogu prijaviti na internetskoj stranici Croatian Makers.

Nenad Bakić, predsjednik Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)

Komentiraj